Hogyan ismerj fel egy önző embert?
2021-06-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Mindenki ismer önző embereket. Ők azok, akiket nem érdekel senki más önmagukon kívül, legyen szó bármilyen emberi kapcsolatról. Ugyanakkor ők azok is, akik egyetlen pillanatig sem gondolják magukról, hogy önzők lennének.

Mi az önzetlen szerelem?

A szeretet és így a szerelem is önzetlen. Úgy adunk, hogy cserébe nem várunk semmit. Az igazi párkapcsolatok alapja ez a színtiszta, belülről fakadó odaadás, amely megkívánja, hogy a saját igényeidet félretedd más boldogságáért. Ugyanakkor ez a gesztus arra sarkallja a másik felet is, hogy hálából ő is visszaadja mindezt a jóságot. De ki szeretne valaki olyannak adni folyamatosan, aki csak kapni szeret, és eszébe sem jut, hogy esetleg viszonozza a másik erőfeszítéseit? Holott azok a legboldogabb párkapcsolatok, ahol az adok-kapok folyamatosan egyensúlyban marad, így mindkét fél megtalálja benne a saját boldogságát.

Önző emberek: elvesz mindent, de nem ad semmit.

Párkeresésnél vajon honnan ismerhetsz fel egy ilyen embert? Természetesen nincs kapcsolat konfliktusok nélkül, akaratlanul is megbántjuk egymást időnként, de egy énközpontú viselkedés, amikor valaki senki másra nincs tekintettel, csak a saját igényeit hajhássza, az kiöl minden szépséget bármely viszonyból.

Melyek egy önző ember leggyakoribb tulajdonságai?

Beképzelt.

Az egyik legfőbb jele az önzőségnek, amelyet nagyon egyszerű észrevenni, amikor valaki csak magáról beszél. Az első üzenetváltások során, vagy az első randin, mindig csakis ő a központi téma. Lényegében párkapcsolatra is egyedül azért vágyik egy önző ember, hogy mindig legyen valaki mellette, aki meghallgatja. Sajnos azonban ő sosem fog igazán meghallgatni Téged. Miért? Mert nem érdekli más élete, problémája, de még az öröme sem. Őt ugyanis csak az érdekli, hogy elmondhassa, amit ő akar. Egy ilyen párkapcsolatban a másik félre boldogtalanság és magány vár.

Személyeskedik.

Nem sok jóra számíthatsz, ha akár véletlenül is, de kissé támadó hangnemben szólsz hozzá. Ő egyből magára veszi, igazságtalannak tartja a vádjaidat, és már a tekintetétől is fagyossá válik körülöttetek a levegő.

Ezt is olvasd el! - Hogyan fektess le szabályokat egy nárcisztikus párkapcsolatban?

Semmi jóból nem akar kimaradni.

Egy önző ember jellemzően úgy gondolja, hogy ha a párja jól érezheti magát, abból neki is részesednie kell. Ezért nem mehetsz el anélkül a barátaiddal szórakozni, hogy őt ne vinnéd magaddal. Úgy viselkedik, mintha össze lennétek nőve, addig fog könyörögni Neked, míg bele nem egyezel. Az önzőség ugyanis egyfajta folyamatos bizonytalanságot vált ki az emberekből, amit úgy próbálnak legyőzni, hogy a másikat is lerántják egy érzelmi mélységbe, amelyen viszont ők magasabbra kapaszkodhatnak.

Nem akar közös programot a családoddal.

Kényszerként és kellemetlen kötelességként tekint egy közös családi programra, főként, ha a Te családodról van szó. Nem törekszik jó viszony kialakítására, negatív megjegyzésekkel illet mindenkit, és még az is előfordulhat, hogy inkább lemondod ezeket a programokat, csak hogy ne kelljen végig az ő rosszallását hallgatnod.

Egy önző ember mellett nem lesz könnyű életed. Jobb, ha már a kapcsolatotok elején figyelsz erre a viselkedésre, és csak akkor mész bele komolyabb elköteleződésbe, ha valóban úgy érzed, hogy boldog tudsz lenni egy ilyen partner oldalán.