Hogyan hat a szervezetre a hisztamin intolerancia?
2021-06-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Ha különféle ételek elfogyasztása után hányingert tapasztalsz vagy a bőrödön kiütések jelentkeznek, viszont az allergia tesztek negatív eredményeket hoznak, érdemes fontolóra venned egy olyan problémát, mint a hisztamin intolerancia.
Allergia vagy emésztési probléma?

A hisztamin közvetítő szerepet tölt be a szervezetben zajló kémiai reakciók között. Ezt az anyagot az étellel viszed be és szintetizálja a szervezetedben. Ennek a hasznos komponensnek a feladata az agyban történő jelátvitel, valamint az emésztéshez szükséges gyomorsav felszabadulásának kiváltása. Ezenkívül felelős még az immunsejtek bejutásáért a sérült szövetekbe, ami a sebek gyógyulásában és a fertőzések leküzdésében játszik fontos szerepet. Ugyanakkor ez az anyag az allergiás reakciók során is felszabadulhat. Amikor sok hisztamin halmozódik fel a szervezetben, problémák kezdődhetnek.

Az elmúlt években a betegellátó intézményeket egyre gyakrabban keresik fel a hisztamin intolerancia tüneteivel küzdő betegek. Ők először is visszatérő kiütések panaszával fordulnak allergológushoz vagy bőrgyógyászhoz. Ezek gyakran kellemetlen viszketéssel társulnak, különösen étkezés vagy egyes gyógyszerek bevétele után. A panaszok részletes ismertetésekor kiderül, hogy a betegeket sokszor kínozza hasi fájdalom, puffadás, hasmenés és fejfájás. Az orvosi konzultáció ilyenkor általában diéta, antihisztaminok és probiotikumok kijelölésével zárul le. Ezek hatására a beteg állapota természetesen javul, de a terápia befejeztével általában ismét orvoshoz fordul majd, vagy egyszerűen megtanul élni ezzel a problémával.


A hisztamin intolerancia kezelése

A hisztamin intolerancia gyógyszeres úton nem kezelhető. Azonban a gyógykészítmények rövid ideig elősegíthetik a tünetek enyhítését. Viszont még ezeket figyelembe véve is jobb tartózkodni a fermentált, azaz erjesztés útján készült ételektől. Ezenkívül a hisztamin intoleranciában szenvedőknek ajánlott több B6- és C-vitamint fogyasztaniuk, mivel ezeknek a hiánya csökkentheti a hisztamint lebontó diamino-oxidáz, azaz a DAO enzim szintjét a szervezetben.