Hogyan hagyd el, ha még mindig szereted?
2021-06-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Az elején mindig olyan szépen indul. Megismerkedtek, minden olyan könnyű, a felhők között érzed magad. De megesik, hogy idővel rájössz, bármennyire is szereted, valahogy ketten mégsem működtök. Elmúlhat a szenvedély, jöhetnek konfliktusok, ellentétes célok, bármi is áll a háttérben, a szakítás elkerülhetetlen.

Ha Te is épp hasonló cipőben jársz, és képtelen vagy megtenni ezt a lépést, bármennyire is erősen érzed legbelül, hogy nincs más választásod, akkor jobb, ha követed az alábbi tanácsokat!

1. Őszintén, de röviden!

Ha még mindig szeretitek egymást, akkor bizonyára úgy érzed, hogy megérdemli, ha minden érzésedet és gondolatodat megosztod vele, és őszintén elmondod, hogy miért szeretnél véget vetni a kapcsolatnak. Ilyenkor azonban legjobb, ha nem mélyedsz el a problémák részleteiben, már nem a megoldásokat kell keresned, hiszen eldöntötted, hogy lezárod. A partnered nyilván nyitott lenne arra, hogy együtt próbáljatok kiutat találni, és az utolsó szalmaszálba is bele fog kapaszkodni, ha érzi rajtad a bizonytalanságot. De ezzel csak elodázzátok a szakítást, amely egyikőtök számára se lesz célravezető.

2. Csak személyesen!

Manapság már annyi csatorna adott a kommunikációra, így sokan intézik a szakítást is írott formában, esetleg telefonon. De, ha két ember szoros viszonyban áll egymással, akkor a fenti módok egyike sem javasolt. Sőt! Soha ne tűnj el csak úgy szó nélkül sem egy másik ember életéből, különösen, ha komoly kapcsolatban vagytok. Jobb, ha előre eltervezel mindent. Időt kell szánnod a partneredre, hogy személyesen, egy jól megválasztott helyszínen és időben keríthess sort a beszélgetésre.

3. Ne várd el, hogy egyetértsen!

Ha ugyanis ez a célod, akkor egy véget nem érő vitába fogsz keveredni. Amíg a partnered számára meghagyod a lehetőségét, hogy visszautasítsa a döntésed, akkor addig nem fog elengedni, inkább ő próbál majd meggyőzni a kapcsolat folytatásáról. Egyszerűen csak mondd el, mit érzel, és mire jutottál, és ne hagyj nyitva egyetlen kiskaput se számára. Talán ridegnek és kegyetlennek tűnik, de hosszabb távon sajnos csak így fog működni.

Ezt is olvasd el! - Hogyan teszi tönkre a múltad a jövődet, ha képtelen vagy elengedni?

4. Ne akarj a barátja lenni!

Talán csábító lehetőségnek hangzik felajánlani, hogy maradjatok barátok, ezzel enyhítve a másik fájdalmát. Hosszabb távon azonban ez ismét csak nagyobb károkat okoz mindkettőtök életében. A partered továbbra is reménykedni fog az újrakezdésben, Te pedig képtelen leszel továbblépni, mert visszahúz magához a múltbéli kötelék.

5. Korlátozd be a beszélgetés hosszát!

Ezt elérheted úgy, hogy megkéred egy barátodat hívjon fel adott időpontban, vagy akár jöjjön is el érted, nyomatékosítva benned, hogy addigra le kell zárnod. Ezzel megelőzheted azt, hogy túlságosan hosszú nyúljon a kellemetlen beszélgetés, és esetleg az legyen a vége, hogy a partnered meggyőz a maradásról. Fontos, hogy elég időt szánj erre a beszélgetésre, de ne hagyd, hogy végül elvesszetek a részletekben.

6. Készülj fel a szakítás utáni életedre!

Ha együtt laktok a partnereddel, akkor még szakítás előtt találnod kell új szállást magadnak, és megoldanod a költözést. Ezután be kell avatnod a történésekbe a környezetedben lévő embereket is, a közös barátokat, családtagokat. Sajnos olyan helyzetekre is fel kell készülnöd, hogy esetleg Te leszel a fekete bárány a baráti körben.

7. Ne kérdőjelezd meg a saját döntésed!

Ne érezd magad bűnösnek azért, mert a szakítással fájdalmat okozol a partnerednek. Attól még, hogy kellemetlen és rosszul érzed magad, ez még nem helytelen döntés. Mindezt megelőzheted úgy, hogy készítesz egy listát mindazon dolgokról, amelyek miatt szeretnéd lezárni a kapcsolatot, így a nehéz pillanatokban ez a lista megerősít és támaszod lesz.

Függetlenül attól, hogyan érzel valaki iránt, sajnos számtalan oka lehet annak, hogy a közös élet mégsem jön össze. Talán rossz az időzítés, talán más élethelyzetben vagytok, vagy egyszerűen csak eltérőek a céljaitok, amelyek lehetetlenné teszik számotokra a közös jövő kialakítását. De az is lehet, hogy bármennyire is szeretitek egymást, mégsem tudtok a másik mellett kiteljesedni. Ilyenkor nem szabad csak azért beleragadnod ebbe a kapcsolatba, mert félsz fájdalmat okozni a másiknak. Mindig emlékezz rá, hogy miért is akarsz váltani, és tarts ki a döntésed mellett, ne engedd, hogy a partnered elbizonytalanítson, mert azzal a saját boldogságodat kockáztatod.