Hogyan hallgasd meg a partnered?
2020-07-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Borzasztó szokás, de mégis rengeteg ember csinálja. Csak azért hallgatjuk a másikat csendben, hogy végre visszavághassunk és elmondhassuk a saját véleményünket. Pedig a figyelem egyáltalán nem azt jelenti, hogy felteszel egy kérdést, és alig várod, hogy a másik befejezze a válaszát, hogy utána Te is elmondhasd a sajátodat. A figyelem azt jelenti, hogy rászánod az időt arra, hogy meghallgatod a másikat, és próbálod meg is érteni, amit mondani akar.

Ez a fajta odafigyelés döntően fontos egy párkapcsolatban, ugyanis számtalan pár azért megy szét, mert egyikük vagy mindkettő úgy érzi, a másik nincs jelen, és mondanivalója rendszeresen süket fülekre talál.

Ha magadra ismertél, és szeretnél változtatni, akkor kövesd az alábbi lépéseket, amelyekkel nagy eredményeket érhetsz el!

 

1. lépés: Koncentrálj a párodra!

Ez egyszerűnek tűnik, mégsem az. Gondolj csak bele, hogy hányszor szoktak elkalandozni a gondolataid, miközben a párod valamit mesél Neked. Talán nehéz napod volt a munkahelyeden, és még mindig a legutolsó rázós megbeszélés eredményein jár az eszed. Előfordul. Ilyenkor próbálj visszatérni a jelenbe, és csak egy dologra összpontosíts, a kedvesedre, aki épp hozzád beszél.

2. lépés: Éld bele magad a másik helyzetébe!

Nem elég meghallgatni, át is kell érezni, hogy mit mond a párod. Ha belelépsz a cipőibe, és kicsit az ő szemszögéből látod a dolgokat, sokkal jobban megérted majd a lényeget. Beszélt már erről korábban is Neked? Csak ki akarja adni magából a felgyülemlett feszültséget, vagy a tanácsodat kéri? Igyekezz minél inkább kapcsolódni hozzá, érzelmi és fizikai síkon.

Ezt is olvasd el! - 5 bevált módszer, amellyel erősítheted a párkapcsolatod


3. lépés: Figyelj oda a testbeszédére!

Ha azt látod, hogy a partnered karba tette a kezét, kerüli a szemkontaktust, és teljesen bezárkózott, akkor valószínűleg zavarban van, és bántja valami. Ha valami komoly témáról van szó, akkor legyél vele gyengéd és megértő. Ha viszont nem bír megmaradni egy helyben, ide-oda járkál, esetleg kényszeresen a haját csavargatja, akkor ideges és arra vágyik, hogy megnyugtasd.

4. lépés: Ne ítélkezz előre!

A párod biztosan jó indokkal hoz elő egy témát. Megbízik benned, számít Rád. Teljesen rendben van, ha nem értetek egyet bizonyos dolgokban, mégsem szabad már előre negatívan hozzáállnod, és elítélned, ha például egy helyzetre másként reagált, mint ahogy Te tetted volna. Ilyenkor emlékezz rá, hogy nem Te voltál ott és akkor.

5. lépés: Figyelj rá anélkül, hogy megzavarnád a mondanivalóját, és ne vedd el tőle a szót!

Nincs azzal baj, ha hangot adsz az empátiádnak, és azzal se, ha meg akarod osztani vele, hogy Te miként viselkedtél korábban hasonló helyzetben. De hagyd meg neki a lehetőséget, hogy elmesélhesse, amit akar. Aztán Te is elmondhatod, de rögtön utána tegyél fel egy kérdést, hogy a párodat is visszahozd a beszélgetésbe. De még mielőtt megszólalnál, mindig gondold át, hogy mire is lehet szüksége a partnerednek. Ha csak mesélni szeretne, akkor nem biztos, hogy kíváncsi a tanácsodra, inkább csak a válladra kell neki, amin elsírhatja bánatát.

Fontos, hogy minden alkalommal próbáld átérezni a helyzetét, és kicsit az ő szemével látni a dolgokat. Ha így teszel, akkor könnyebben eldöntheted, mire is vágyik a párod adott pillanatban, és hogyan lehetsz igazán jó hallgatóság számára.