Hogyan építs stabil párkapcsolatot? 6 egyszerű tipp
2021-09-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy párkapcsolat kezdete mindig tele van izgalommal, várakozással és boldogsággal. Minden új, minden más, a felhők felett jársz, és folyton csak mosolyognál. De az idő előrehaladtával, egyre jobban megismeritek egymást, csitulnak a heves érzelmi kilengések és megpihentek egymás mellett. Ez az az időszak, amikor elkezditek igazán megalapozni a közös életeteket.

De mit tehetsz, hogy ezen a ponton ne szúrd el? Mitől lesz igazán stabil egy párkapcsolat?

A következő 6 tipp megmutatja!

1. Őszinte párbeszéd

Enélkül nem fog menni. Meg kell tanulnotok nyílt lapokkal játszani, a köztetek lévő tabutémákat, titkokat és falakat ledönteni. Sajnos pont ez az a terület, ahol a legtöbb pár elbukik. Nem könnyű teljesen őszintén megnyílni egy másik ember előtt, és kiadni a legbensőbb érzelmeidet, gondolataidat. Mégis létfontosságú a jövőtök miatt. Tudnia kell a vágyaidról, a szükségleteidről, hogy mitől félsz, és mi az, amit elvársz tőle, mint partnertől.

2. Figyelő fülek

Nem csupán Neked kell megnyílnod a párod előtt, azt is hallanod kell, amit ő mond. Figyelned kell az ő vágyaira, céljaira és igényeire ugyanúgy, mint a sajátodra. Sőt! Még az sem elég, hogy egyszerűen meghallgatod. Éreznie kell, hogy érdekel is, amit hallasz, és fontos számodra.

3. Vitatkozni tudni kell

Minden párkapcsolatban vannak konfliktusok, de vitatkozni is meg kell tanulni. Mivel nincs két egyforma ember, ezért egy pár véleménye is számtalan dologban eltérhet, apróságokban és komolyabb döntési helyzetekben is. Az igazán sikeres párkapcsolatokban viszont a felek pontosan tudják, hogyan kezeljenek egy ilyen nézeteltérést, és mit tegyenek a megoldásáért. Nem akarják egymást legyőzni, se földbe tiporni a másik érzéseit, egyszerűen csak közösen szeretnék jobbá tenni a kapcsolatot.

4. Ez nem focimeccs

Itt nem a belőtt gólok számítanak. Ha legutóbb egy nézeteltérésnél végül Neked lett igazad, azt ne dörgöld újra és újra a párod orra alá. Nincsenek győztesek és vesztesek, nincs külön Te meg ő, csakis Ti vagytok, együtt. Egy csapatban játszotok, ahol a közös cél a kölcsönös boldog élet.

Ezt is olvasd el! - 5 szabály, amit a tartós párkapcsolatokban betartanak

5. Minőségi idő

Ez túlságosan is evidensnek tűnik, mégsem tudjuk betartani. Egy párnak szüksége van emlékezetes közös pillanatokra, amikor kizárják a külvilágot és csak egymásra koncentrálnak. De a napi rohanás és a rutinszerű élet elveszi ezeket a pillanatokat a kapcsolatból, ha nem figyelsz oda. Csak úgy tarthatod fenn a szenvedélyt és a szerelmet, ha minden nap teszel érte, és arra a néhány órára, amikor végre kettesben lehettek, akkor csak egymásra figyeltek.

6. Legyen sok közös programotok (de ne csináljatok mindig mindent együtt)!

Vásároljatok be közösen, nézzetek együtt filmeket, vagy fussatok a parkban, hiszen minél több dolgot csináltok együtt, annál szorosabb lesz a kapcsolatotok. De természetesen nem kell azért mindent, sőt. Hagyjatok egymásnak kellő szabadságot is, némi énidőt, amikor kicsit kimozdulhattok, és kicsit hiányozhattok a másiknak. Ettől még erősebb kötelék alakul majd ki köztetek, és hosszú távon kiegyensúlyozott kapcsolat.

Egy stabil párkapcsolat és a boldog közös élet nem jön létre magától. Ezt a munkát az utolsó pillanatig csinálni kell, mindkettőtöknek. Ehhez pedig őszinte érzelmekre és kitartásra van szükség, de ha közös a cél, akkor mindenképpen megéri az energiaráfordítást.