Hogyan élj túl egy párkapcsolati krízist?
2021-06-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden pár életében előfordulnak nehezebb időszakok, amikor meg kell küzdeniük egy-egy krízissel. Ilyenkor különösen fontos, hogy képes legyél tiszta fejjel gondolkodni, és ne zárkózz el egy közös megoldás elől. Egy párkapcsolat végtére is arra hivatott, hogy boldogságot és szerelmet hozzon az életedbe.

Vannak bizonyos előjelek, amelyek idejében figyelmeztetnek egy-egy probléma felbukkanására. Amikor folyamatosan boldogtalan és ingerlékeny vagy, esetleg valamiért szorongsz a partnered mellett, akkor ott komoly gond van. Kimerültnek érzed magad nemcsak fizikailag, de mentálisan és érzelmileg is. Az állandó magyarázkodás, védekezés, gyengeség, egymás kritizálása mind-mind egy ilyen krízis indikátora.

Ezeket a helyzeteket megfelelően kell kezelned ahhoz, hogy feloldódhassanak a konfliktusok. A megoldatlan problémák frusztrációt és ingerültséget okoznak. Talán úgy érzed, hogy már a végsőkig feszült a húr és menthetetlen a helyzet, de még ilyenkor is van néhány lehetőség, ami segíthet.

Az alábbi 4 módszer mindig jó eszköz, ha mindketten igazán odateszitek magatokat, és közösen keresitek a megoldást.

1. Őszinte kommunikáció

A nyílt párbeszéd minden párkapcsolat kulcsa, a bizalom alapja. Bármi is legyen a probléma, képesnek kell lennetek egymással beszélni róla. Meghallgatni a párod véleményét, tiszteletben tartani az érzéseit. Minden nap szánjatok időt a másikra, amikor megoszthatjátok a jó és rossz történéseket is. Egymást támogatva bármely akadályt képesek lesztek legyőzni.

2. Közös döntések

Sok párkapcsolatban az okozza a legtöbb problémát, hogy a legnagyobb döntéseket mindig csak az egyik fél hozza meg. Holott egy kapcsolat csapatmunka, két embernek mindenben együtt kell működnie. Ez segít egyeztetni a célokat és nézőpontokat, megtalálni a közös nevezőt, így csökkennek a félreértések és a konfliktusok is.

Ezt is olvasd el! - 5 krízishelyzet, amikor döntened kell, hogy megéri-e folytatni

3. Új élmények

Töltsetek egymással több minőségi időt, hogy újabb és újabb közös élménnyel gazdagodhassatok. Egy boldog párkapcsolatban általában 5 pozitív tapasztalat jut egy negatívra, de ehhez az kell, hogy mindkettőtöknek elég fontos legyen az együtt töltött idő. Legyen egy fix estétek, amikor minden héten randiztok, vagy 3 havonta szökjetek meg egy-egy hosszú hétvégére, kicsit kikapcsolódni.

4. Ünnepeljetek!

Ha eddig nem tettétek, akkor ideje bevezetnetek, hogy a fontosabb eseményeket különleges módon ünnepeljétek meg. Persze nincs szükség minden alkalommal a legmenőbb étteremben asztalt foglalni, lehet az egy esti séta a közeli parkban, vagy egy közös vacsorafőzés, egy üveg bor és halk zene mellett. Csak az számít, hogy ketten éljétek meg ezeket a pillanatokat, mert ez még szorosabbá fonja a köztetek lévő köteléket.

Sajnos a legboldogabb párok életében is előfordulnak nehezebb időszakok, amikor nagy szükség van arra, hogy egymást támogassák és megértsék. Talán Ti is épp egy krízis helyzettel álltok szemben, de, ha egy csapatként minden energiát beleadtok, akkor könnyebben átvészelhetitek ezeket a pillanatokat.