Filmpremier: Előzmények törlése
2021-06-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Ti hova írjátok fel a rengeteg netes jelszót, amit meg kéne jegyezni? Volt már, hogy egy rossz pillanatban készült videó vagy fénykép miatt voltak álmatlan éjszakáitok (csak nehogy valaki kitegye az internetre!)? Vagy kedvenc sorozatotok tart ébren éjszakákon át, hogy másnap zombiként menjetek be dolgozni? Nem értitek, miért reklámoznak mindenfelé filléres előfizetéseket, amikor a ti díjcsomagotok ugyanannál a cégnél háromszor annyiba kerül, és az ügyintéző szerint ez kifejezetten kedvező? Zaklattak már az interneten, a közösségi médiában? Elegetek van a telefonos marketinghívásokból, ugyanakkor képtelenek vagytok nemet mondani a hívónak, mert kedves a hangja?

Az Előzmények törlése című francia film főszereplői hasonló gondokkal küszködnek. A kirobbanó humorral elmesélt, mégis komoly, aktuális témákat boncolgató film a berlini filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a zsűri különdíját. Főszereplői neves francia színészek: Denis Podalydès, a la Comédie Française társulatának egyik leghíresebb tagja például jól ismert olyan filmekből, mint a Boldog idők, a Csokoládé vagy A sárga szoba rejtélye. Blanche Gardin neve A szemünk fénye és a Háziúr kiadó című filmekből lehet ismerős, míg Corinne Masiero a Rozsda és csont és az Élet, amiről az angyalok álmodnak című klasszikusokban is játszott.


Franciaország egyik vidéki kertvárosában három jóbarát küzd a 21. századi technológia és a közösségi média kihívásaival. Marie elvált, és attól retteg, hogy egy szexvideó miatt elveszítheti tizenéves fia szeretetét és megbecsülését. Christine-t sorozatfüggősége sodorta a csőd szélére. Munkáját elvesztette, most sofőrként dolgozik, de valamiért minden utasa egycsillagosra értékeli a szolgáltatását. A nemrég megözvegyült Bertrand pedig lányának online zaklatóival veszi fel a kesztyűt, miközben lassan beleszeret egy telefonos marketinges izgalmasan búgó hangjába. Ők hárman együtt indulnak harcba az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével. Kalandjaik során egészen Kaliforniáig és Madagaszkárig eljutnak.

Azért nagyon jó film az Előzmények törlése, mert komoly üzenete ellenére franciásan könnyed, kacagtató komédia: végig jó nézni a három főszereplő szeretnivaló csetlését-botlását, a rengeteg abszurdan vicces helyzetet, és azt a világot, amelyben néha egy szélmalomban élő, Isten névre hallgató hacker oldja meg az ember gondjait egy szempillantás alatt. Olyan élvezetes, mint egy felhőtlen nyári vígjáték vagy tét nélküli komédia – csak éppen mikor vége van, az embert nem hagyja békén valami nyugtalanító érzés. És a nevetésből gondolkodás lesz, ami még hetekkel a film megnézése után is velünk marad.

Előkerül a sárgamellényes mozgalom témája, a technológia fenyegető eluralkodása, a társadalmi egyenlőtlenségek, a multinacionális gigacégek mindenható hatalma és a mesterséges intelligencia térnyerése. Mindez egy világot átszelő utazás és rengeteg kaland során bontakozik ki. Cameoszerepekben olyan arcok jelennek meg a filmben, mint a csodálatos belga színész, Benoît Poelvoorde, a kultikus francia író, Michel Houellebecq és a Bocsáss meg, kedvesem című romantikus drámából ismert fiatal francia sztár, Vincent Lacoste. „Azt gondoltuk, mivel ez a tizedik filmünk, itt az alkalom, hogy mindenkit újra összehozzunk. De azt elfelejtettük, hogy Michel a Halálközeli élményben is öngyilkosjelöltet alakít. Minden filmünkben meg akarja ölni magát!” – mondta el Gustave Kervern, a filmet jegyző hóbortos rendezőpáros egyik tagja, aki állandó alkotótársával, Benoît Delépine-nel együtt a világ legfontosabb filmfesztiváljainak gyakori vendége. A mérvadó európai filmes lap, a Cineuropa kritikusa így írt erről a bizonyos jelenetről: „Amikor úgy tűnik, ennél jobb már nem is lehetne, feltűnik Michel Houllebecque egy furcsa öngyilkosjelölt szerepében.”

Ez a kirobbanóan vicces, mégis gondolatébresztő, abszurd komédia tökéletes nyár eleji néznivaló azoknak, akik a felhőtlen szórakozás mellett a mélyebb tartalomra is kíváncsiak. Mesteri vígjáték, amelyet akár többször is érdemes megnézni.

Az Előzmények törlése mozibemutatója június 3-án lesz.

Nézd meg a film előzetesét!