Hogyan alakíts ki egészséges szabályokat a párkapcsolatodban?
2021-03-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden emberi kapcsolatban, így a szerelmi viszonyokban is léteznek szabályok. Néhányat ezek közül közös megegyezéssel hoznak meg a párok, másokról csak feltételezik, hogy fennállnak, míg a harmadik csoportba tartozókkal csak akkor szembesülnek, ha már ott vannak a probléma közepén.

Ezek a határok biztosítják, hogy a páros mindkét tagjának igényei és szükségletei teljesülhessenek a közös életük során. Lehetővé teszik, hogy megőrizzék személyiségüket, függetlenségüket, ugyanakkor elvezetnek egy egészségesebb és jobb párkapcsolathoz.

Hogyan határozhatjátok meg ezt a szükséges szabályrendszert?

A legfontosabb, hogy tisztában legyetek egymás elvárásaival és igényeivel, mert enélkül működésképtelenek lesztek együtt.

Gondoljátok végig, hogy az alábbi területeken mi a legfontosabb a számotokra, és melyek a kerülendő dolgok. Itt nincsenek jó és rossz válaszok, hiszen minden ember más, a lényeg, hogy Ti ketten képesek legyetek a kompromisszumra.

1. Pénzügyek

Hogyan intézitek a számlák befizetését, ki állja az éttermet, a nyaralást? Mennyit költötök karácsonyi ajándékokra? Mekkora az az összeg, ami már túlzás? Szükséges-e közös bankszámlát nyitnotok? Vállaljon-e nagyobb részt a közös költségekből, aki többet keres?
Ez a terület rengeteg kérdést vet fel, amit nem árt már az elején tisztáznotok, így számos későbbi konfliktust megelőzhettek.

2. Karrier

Minden helyzetben elsőbbséget élvez-e a munka? Egy munkamániás partner fel kell, hogy adja az irodában töltött túlórákat, csak hogy többet lehessen a párjával?
Egyes emberek számára a munka csak egy szükséges rossz a megélhetéshez. Másoknak viszont egyet jelent az élettel. A terveitek és ambícióitok alapján meg kell húznotok egy határvonalat, amelyet mindketten be tudtok tartani.

Ezt is olvasd el! - Egészséges párkapcsolatban élsz? 8 kérdés, amiből megtudhatod!

3. Intimitás

Ez mindig egy kényes kérdés. Vannak a konzervatív hozzáállású emberek, míg mások nyitottak minden újdonságra, akár a legextrémebb dolgokra is. Mindenkinél van egy határ, és sajnos elég ritka, hogy két embernél ez a vonal pont ugyanott húzódjon meg. Ezért fontos, hogy beszéljetek róla, és próbáljátok megérteni a másik legbensőbb érzéseit, félelmeit, és vágyait.

4. Korábbi párkapcsolatok

Egyes emberek élvezettel boncolgatják a partnerük múltját, a többiek viszont erről úgy vélekednek, hogy egy korábbi párkapcsolatnak semmi köze egy újhoz, az az életének egy lezárt szakasza, amit jobb nem bolygatni. Ebben a témában is őszintének kell lennetek egymás felé, és elfogadni, ha a másik nem szívesen teregeti ki az összes korábbi ballépését.

5. Család

Mennyire fontos számodra, hogy részt vegyen a családi eseményeken? Inkább megtartanád a távolságot? Rendben van az szerinted, hogy a párod az anyukádhoz / nővéredhez fordul tanácsért Veled kapcsolatban? Ha vannak már gyerekeid, akkor hogyan szeretnéd bevonni az ő életükbe az új partneredet?
És ez még csupán néhány kérdés a sokból, amit tisztáznotok kell.

6. Barátok

Szeretnéd, hogy az új partnered azonnal része legyen a baráti társaságodnak, vagy inkább várnál pár hónapot ezzel?
A meglévő baráti köröd jelenléte könnyen feszélyezheti az új partneredet a kapcsolatotok elején, ezért fontos, hogy odafigyelj az ő érzéseire is.

7. Közös programok

Mennyi időt szeretnétek együtt tölteni? Minden péntek este csak a Tiétek? Belefér számodra egy kapcsolatba, ha egy hétig nem beszéltek? Mennyi idő a túl kevés, és mennyi a túl sok? A közös éjszaka után a közös reggeli is egyértelmű? Hogyan képzelsz el egy kirándulást vagy nyaralást? Barátokkal vagy inkább édeskettesben?
Nem is gondolnád, hogy ez a látszólag semleges terület, mennyi konfliktust okoz a párkapcsolatokban.

8. Kizárólagosság

Egy friss kapcsolat elején már elvárod, hogy Te legyél az egyetlen a partnered életében, vagy épp ellenkezőleg, Te is több vasat tartasz a tűzben?
A konfliktusok elkerülése érdekében fontos, hogy egy ilyen lényeges dologról minél hamarabb beszéljetek.

9. Kommunikáció

A legfontosabb dolog, hogy minden területről őszintén tudjatok beszélni, hiszen hogyan várhatnád el bizonyos szabályok betartását valakitől, ha titokban tartod előtte őket. De készülj fel arra is, hogy érvényesíteni tudd ezeket a határokat, újra és újra. Ha ugyanis túlságosan engedékeny vagy adott témában, akkor a partnered ismét át fogja lépni a szabályaidat, és ezzel csak elmélyülnek a problémák köztetek. Ugyanakkor Neked is el kell fogadnod, és tiszteletben tartanod a párod elveit. Egy kapcsolat csak így működhet hosszabb távon.