Hirtelen kialakuló napallergia: mit tehetnek az érintettek?
2022-05-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Természetesen az lenne a legjobb, ha a napsugárzást teljes mértékben elkerülnénk. De ez komolyan befolyásolná az életminőségünket. Akkor hogyan védekezhetünk a (hirtelen kialakuló) napallergia ellen?

Annak ellenére, hogy szorgalmasan bekenjük magunkat fényvédő krémmel, apró, piros pöttyök és hólyagok jelennek meg a bőrön. Hogyan lehet megelőzni a napallergiát, ha a fényvédő nem segít? Először is tisztában kell lenni azzal, mi az a napsugárzással összefüggő (állítólagos) allergia, és miért alakul ki egyáltalán.

 
A napallergia (megelőzése): minden, amit tudnunk kell

Hogyan ismerhetem fel a napallergiát?

Először viszketni kezd a bőr, majd apró, piros pöttyök jelennek meg rajta, amelyek kidudorodó kiütésekké válnak. Néha hólyagok is kialakulnak. A napallergia – másnéven polimorf fénydermatózis – tünetei általában a napsugárzásnak közvetlenül kitett bőrfelületen jelentkeznek: a nyakon, a dekoltázson, a (fel)karon, a lábakon vagy az arcon.

Vizuálisan a napallergia allergiás bőrreakcióra emlékeztet – innen ered a neve is. Orvosi szempontból azonban nem tisztázott, hogy ez valóban allergia-e. Minden egyes embernél változók lehetnek a tünetek, hólyagok vagy csomók lehetnek jellemzőek. És a fénydermatózis minden évben kiújulhat.

Hogyan alakul ki a napsugárzás okozta bőrkiütés?

Napallergia tavasszal? Ez egyáltalán nem szokatlan: a téli hónapok után, amikor vastagon fel vagyunk öltözve, és a bőrünk elszokott a napfénytől. Ugyanakkor a napégést okozó UV-sugárzás egyre erősebb lesz – a bécsi székhelyű AUVA (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt) szerint április végére olyan magas, mint augusztus közepén. Még a fényvédő krém sem mindig képes megvédeni a napfénytől elszokott bőrt a napallergiától. Ha a bőrünk túl hosszú ideig van kitéve a tűző napnak, úgy tűnik, hogy allergiás reakció alakul ki.

Mi történik ilyenkor a bőrsejtekben? Ez orvosi szempontból még nem teljesen világos. Ismeretes, hogy a szabad gyökök az UV-A sugárzás révén olyan kémiai folyamatok kialakulását okozzák, amelyek megterhelik a bőrt, és károsíthatják a sejteket. Fénydermatózis esetén a sejtek nem képesek ez ellen védekezni, és a bőrirritáció láthatóvá válik.

Egy másik elmélet szerint az UV-A sugarak más anyagokkal együtt egy allergént hoznak létre a szervezetben. Ezek lehetnek a testünk saját anyagai vagy kozmetikai összetevők – például emulgálószerek, tartósítószerek és illatanyagok.

 

Napallergia gyermekeknél

A gyermekek bőre különösen érzékeny, és még nem szokott hozzá az UV-sugárzáshoz. A kicsiknek ezért különleges törődésre és védelemre van szükségük a napsugárzás ellen – nemcsak a napallergia miatt. Mi a teendő, ha a gyermekeknél ennek ellenére kialakul a napfény okozta bőrkiütés? A legjobb, ha először enyhítjük a viszketést, hogy a gyermek ne vakarja ki a bőrét. A hűvös, nedves borogatások segíthetnek, ugyanis csökkentik a bőr duzzanatát. Ezután vigyünk fel egy vékony réteg hidratáló krémet. Amennyiben nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A napallergia megelőzése: mi a teendő?

A napallergiát a magas UV-sugárzás mellett történő, nem megfelelően előkészített napozás okozza. Ezért a napnak eddig ki nem tett bőrt csak fokozatosan szoktassuk hozzá a napsugárzáshoz. Jobb tehát, ha májusban sem napozunk a tűző napon.

Akinél a vakáció első napjaiban annak ellenére is gyakran alakul ki napallergia, hogy úgy tűnik, megfelelően védekezik, előfordulhat, hogy nem megfelelő, alacsony fényvédő faktorszámú fényvédőt használ. Az ideális UV-A védelmet nyújtó, illatanyagot vagy tartósítószert nem tartalmazó fényvédő krémek ajánlottak allergiások vagy érzékeny bőrűek számára. Alternatív megoldás lehet az ásványi fényvédő krém is.

A déli órákban (11 és 15 óra között) jobb, ha kerüljük a napot. Ez a gyerekekre és a felnőttekre egyaránt vonatkozik, de a fényvédelemről még az árnyékban is gondoskodni kell, és javasolt a világos öltözet is.

 

Mi segít a napallergia ellen?

Kerüljük a napot, amíg a tünetek enyhülnek. Ne lyukasszuk ki a bőrön megjelenő hólyagokat, mert gyulladás alakulhat ki.

Mindenképpen használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, amely illat- és tartósítószer-mentes, és lehetőleg ne legyen olajos.

Vigyünk fel a bőrünkre bőrnyugtató és hidratáló krémet a viszketés enyhítésére. Bizonyos esetekben az orvosok kortizon tartalmú, gyulladáscsökkentő krémeket vagy antihisztaminokat írhatnak fel.

Az érintett bőrterületeket hűtsük nedves borogatással vagy túrós, joghurtos pakolással. Fontos, hogy utána alaposan mossuk le a tejtermékeket, nehogy begyulladjon a bőr.

Használhatunk házi szereket is: higított ecetes borogatással csillapíthatjuk a viszketést. Az aloe vera hidratál, a körömvirág gyulladáscsökkentő hatású.

Aki a fénydermatózis egy súlyosabb formájában szenved, feltétlenül keressen fel egy orvost.

Forrás: Activebeauty