Havasi gyopár
2024-03-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A barna tésztához:

-15 dkg liszt

-5 dkg vaj

-7 dkg cukor

-1 ek. tejföl

-1 ek. kakaópor

-1 tk. sütőpor

A fehér tésztához:

-50 dkg liszt

-20 dkg vaj

-25 dkg porcukor

-1 tojás

-1 tk. sütőpor

-3-4 ek tejföl

A krémhez:

-6 dl tej

-2 csomag vaníliás pudingpor főzős

-20 dkg porcukor

-25 dkg vaj

-2 csomag vaníliás cukor

A kenéshez:

-0,5 üveg baracklekvár

-25 dkg durvára vágott dió

A tetejére:

-10 dkg tortabevonó

-1 ek. olaj

-5 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, majd fagyasztóba tesszük, amíg szükség lesz rá.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 21x33 cm-es tepsi hátoldalát vajjal bekenjük. A fehér tészta hozzávalóit is összegyúrjuk, 3 részre osztjuk. A fehér tészta 1/3 át a tepsi hátoldalán méretre nyújtjuk, majd megkenünk lekvárral, megszórjuk durvára aprított dióval, és ráreszeljük a barna tészta 1/3 ad részét. A sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. A másik két lapot ugyanígy megsütjük.

A krém készítéséhez a pudingokat összekeverjük a tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral, felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a kihűlt krémmel. Az elkészült krémmel megtöltjük a tésztalapokat.

Vízgőz felett az étcsokoládét az olajjal felolvasztjuk, majd a sütemény tetejét bevonjuk vele. A fehér csokoládét is megolvasztjuk, és foltokban csurgatjuk az étcsokoládéra. Hűtőbe tesszük és szeletekre vágva tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra 15 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra