Havasi gyopár
Hozzávalók kb. 30 szelethez
A barna tésztához:
-15 dkg liszt
-5 dkg vaj
-7 dkg cukor
-1 ek. tejföl
-1 ek. kakaópor
-1 tk. sütőpor
A fehér tésztához:
-50 dkg liszt
-20 dkg vaj
-25 dkg porcukor
-1 tojás
-1 tk. sütőpor
-3-4 ek tejföl
A krémhez:
-6 dl tej
-2 csomag vaníliás pudingpor főzős
-20 dkg porcukor
-25 dkg vaj
-2 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
-0,5 üveg baracklekvár
-25 dkg durvára vágott dió
A tetejére:
-10 dkg tortabevonó
-1 ek. olaj
-5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, majd fagyasztóba tesszük, amíg szükség lesz rá.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 21x33 cm-es tepsi hátoldalát vajjal bekenjük. A fehér tészta hozzávalóit is összegyúrjuk, 3 részre osztjuk. A fehér tészta 1/3 át a tepsi hátoldalán méretre nyújtjuk, majd megkenünk lekvárral, megszórjuk durvára aprított dióval, és ráreszeljük a barna tészta 1/3 ad részét. A sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. A másik két lapot ugyanígy megsütjük.
A krém készítéséhez a pudingokat összekeverjük a tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral, felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a kihűlt krémmel. Az elkészült krémmel megtöltjük a tésztalapokat.
Vízgőz felett az étcsokoládét az olajjal felolvasztjuk, majd a sütemény tetejét bevonjuk vele. A fehér csokoládét is megolvasztjuk, és foltokban csurgatjuk az étcsokoládéra. Hűtőbe tesszük és szeletekre vágva tálaljuk.
Munka: kb. 1 óra 15 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra