Hasznos tanácsok a bőrtípusod megállapításához
2022-11-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A bőr szerkezete minden embernél azonos, de tulajdonságai mégis eltérőek lehetnek. Eredetileg mindenki normál bőrrel születik, kívánatos tulajdonságokkal: a pórusok még zártak, a felszín alatt raktározott zsír és víz tökéletes egyensúlyban van.

Ám idővel a különféle belső és külső hatásokra ez az egyensúly felborulhat, a bőrtípusok változhatnak. Ebben elsősorban a hormonális változások, a táplálkozási szokások és a környezeti tényezők járulnak hozzá.

Az időszakos bőrbetegségeket azonban nem szabad összetéveszteni az elsődleges bőrtípussal, mivel az utóbbibal örökölt gének is beleszólhatnak. A megfelelő ápoláshoz elengedhetetlen a bőrtípus meghatározása, hiszen ha nem megfelelő terméket választasz, még a tüneteidet is súlyosbíthatja. De az is fontos, hogy felismerd és kövesd az új szükségleteidet, ahogy a bőr állapota megváltozik.

 

Zsíros bőr

A pubertás alatt a faggyútermelés a hormonális változások miatt megnövekszik, de ha alapvetően a zsíros bőrt örökölted, a probléma még rosszabb lehet.

Sajnos a megnövekedett zsírszint továbbra is előfordulhat, és ezeket a tüneteket súlyosbíthatja a stressz, a dohányzás, a fűszeres, cukros, zsíros ételek fogyasztása, sőt a nem megfelelő smink használata is.

Ha úgy látod, hogy az arcod már reggel fényes – különösen a középvonal –, és a színe gyakran sápadt vagy sárgás árnyalatú, akkor a zsíros bőrűek táborát erősíted.

De nézzük a jó oldalát, mivel ez a bőrtípus öregszik a leglassabban, a túlzott faggyútermelés az életkorral csökken. Addig is a tüneteket enyhítheted, ha rendszeresen tisztítod az arcod, amivel megelőzöd a kiszáradást, vagy mozogsz, antioxidánsokat és vitaminokat viszel a szervezetedbe, valamint friss levegőn vagy.

Ezenkívül használj természetes sminket, valamint hámlasztó arcradírokat. Sokat segíthetnek a zsírtalanító és a faggyúmirigyek termelődését szabályozó termékek, valamint a keringést fokozó és méregtelenítő gyógynövények.

Vegyes bőr

Ez a bőrtípus nehezen kezelhető, gyakran viccelődik a diagnosztizálni vágyókkal, ugyanis gyakrabban váltogatja a tüneteket a külső hatásokra.

Legfőbb jellemzője azonban, hogy az arc bizonyos területei – a homlok alsó része, az orr és az áll – zsírosak, míg a többi rész akár kiszáradásra is hajlamos lehet. Ezért ez a két terület eltérő ápolást igényel, mivel a mitesszerek, pattanások elszaporodhatnak a T-vonalon, és a környező bőr érzékennyé válhat.

Az arctisztítás egy olyan lépés, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha a bőr épségéről és szépségéről van szó. Tanuld meg a szennyeződés eltávolításának helyes lépéseit!

Ez az érzékenység azonban egy olyan állapot, amely vörös, pikkelyes plakkok formájában nyilvánulhat meg. Ezért fontos a speciális bőrápolás, azaz a zsíros foltok kondicionálása és a száraz területek hidratálása. Az is fontos, hogy vegyes bőrre kifejlesztett formulát használjunk. A kéntartalmú arcápolók és hámlasztók különösen előnyösek a számodra, mert hatóanyagaik csökkentik a gyulladást és gátolják a faggyúmirigyek működését, de a kén keratolitikus hatása miatt nem szárítja ki a felső hámréteget, hanem puhán tartja azt.

Száraz bőr

A száraz bőrt gyakran összetévesztik a vízhiányos bőrrel, bár ez utóbbi csak a belső kiszáradás eredménye, amit hidratálással megszüntethetsz. A száraz bőr viszont azt jelenti, hogy az epidermisz nem tart elég nedvességet, mert a bőr nagyon kevés zsírt termel, ami azért felelős, hogy megvédje a belső réteget a külső károsodásoktól.

Emiatt a száraz arcbőrfelületek viszonylag gyorsan károsodnak, könnyebben leégnek a napon, hajlamosabbak a kipirosodásra és érzékenységre. A legjobb, amit tehetsz, hogy pótold az elvesztett zsírt. Az ásványi olajok erre nem alkalmasak, mivel csak réteget képeznek a felületen, hogy megakadályozzák a bőr légzését.

Hidratálás közben használj kollagén tartalmú terméket vagy enyhe, alkoholmentes tisztítószert. Fontos számodra a nappali smink elleni fényvédelem is, valamint a bőröd vitaminokkal és gyümölccsel való felvértezése.