Hamis sajtos roló
Hozzávalók kb. 36 darab mini rolóhoz
A tésztához:
-30 dkg finomliszt
-20 dkg vaj
-egy csipet só
-6 evőkanál meleg víz
-1 evőkanál 20 %-os ecet
-(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)
A sajtkrémhez:
-3 dl tej
-3 tojássárgája
-2 dkg finomliszt
-8-10 dkg krémsajt
-15 dkg reszelt félkemény sajt (trappista, gouda, edami, pannónia, cheddar...)
-só ízlés szerint
-őrölt bors ízlés szerint
-1-2 csipet őrölt szerecsendió (elhagyható)
-10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztben elkeverjük a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk gombóccá.
Becsomagoljuk egy fóliába és minimum 12 órára betesszük a hűtőbe.
Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből és szobahőmérsékleten 15-20 percet pihentetjük.
Addig elkészítjük a krémet: simára keverjük a tojássárgákat a liszttel (ügyes, gyors mozdulatokkal csomómentesre), majd fokozatosan felengedjük a tejjel és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük.
Levesszük a tűzhelyről a krémet és belekeverjük a krémsajtot, majd a reszelt sajtot is. Ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. (A szerecsendióval óvatosan: nagyon finom pikáns ízt ad a krémnek, viszont elég intenzív az aromája!) Kavargatva teljesen kihűtjük a krémet.
A vajat kihabosítjuk és összekeverjük a sajtkrémmel - habverővel habosítunk még rajta, hogy könnyebb, habosabb állaga legyen a krémnek.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastag téglalapra és felcsíkozzuk. A csíkok 1 cm szélesek legyenek és kb. 35 cm hosszúak.
A habroló formákat enyhén megvajazzuk és feltekerjük rá a tésztacsíkokat.
Lekenjük a felvert tojással, sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 17-20 percig sütjük aranybarnára. (Ne legyenek nagyon világosak, de túl barnák sem!)
A krémet kinyomózsákba tesszük és megtöltjük a rolókat, két végüket belemártjuk a reszelt sajtba.
Tipp: Aznap fogyasztva is finom, viszont másnapra még finomabb, mert összeérnek az ízek a krémben. Zárt dobozban, hűtőben tároljuk!