Hamis sajtos roló
2024-03-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 36 darab mini rolóhoz

 A tésztához:

-30 dkg finomliszt

-20 dkg vaj

-egy csipet só

-6 evőkanál meleg víz

-1 evőkanál 20 %-os ecet

-(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)

A sajtkrémhez:

-3 dl tej

-3 tojássárgája

-2 dkg finomliszt

-8-10 dkg krémsajt

-15 dkg reszelt félkemény sajt (trappista, gouda, edami, pannónia, cheddar...)

-só ízlés szerint

-őrölt bors ízlés szerint

-1-2 csipet őrölt szerecsendió (elhagyható)

-10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

Elkészítés:

A tésztához a lisztben elkeverjük a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk gombóccá.

Becsomagoljuk egy fóliába és minimum 12 órára betesszük a hűtőbe.

Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből és szobahőmérsékleten 15-20 percet pihentetjük.

Addig elkészítjük a krémet: simára keverjük a tojássárgákat a liszttel (ügyes, gyors mozdulatokkal csomómentesre), majd fokozatosan felengedjük a tejjel és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük.

Levesszük a tűzhelyről a krémet és belekeverjük a krémsajtot, majd a reszelt sajtot is. Ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. (A szerecsendióval óvatosan: nagyon finom pikáns ízt ad a krémnek, viszont elég intenzív az aromája!) Kavargatva teljesen kihűtjük a krémet.

A vajat kihabosítjuk és összekeverjük a sajtkrémmel - habverővel habosítunk még rajta, hogy könnyebb, habosabb állaga legyen a krémnek.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastag téglalapra és felcsíkozzuk. A csíkok 1 cm szélesek legyenek és kb. 35 cm hosszúak.

A habroló formákat enyhén megvajazzuk és feltekerjük rá a tésztacsíkokat.

Lekenjük a felvert tojással, sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 17-20 percig sütjük aranybarnára. (Ne legyenek nagyon világosak, de túl barnák sem!)

A krémet kinyomózsákba tesszük és megtöltjük a rolókat, két végüket belemártjuk a reszelt sajtba.

Tipp: Aznap fogyasztva is finom, viszont másnapra még finomabb, mert összeérnek az ízek a krémben. Zárt dobozban, hűtőben tároljuk!