Fűszeres lencseragu sütőtökben
2025-12-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

-2 db kicsi sütőtök

-2 db sárgarépa

-1 fej vöröshagyma

-4 gerezd fokhagyma

-10 dkg császárszalonna

-30 dkg vörös lencse

-2 ek. olívaolaj

-1-1 mk. római kömény, pirospaprika

-8 dl húsleves (lehet kockából is)

-1 kis pohár natúr görög joghurt

-1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A tököt kettévágjuk, a magját kikaparjuk. A répát meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát, a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk. A lencsét megmossuk.

Lábasban felmelegítjük az olajat, rádobjuk a hagymát, a fokhagymát, a szalonnát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét, a répát, a fűszereket, és felöntjük a húslevessel. Készre főzzük 20 perc alatt.

A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A sütőtököt megtöltjük a lencsés masszával, és a sütőben egy óra alatt puhára sütjük. A petrezselymet felaprítjuk, elkeverjük a natúr joghurttal, sózzuk, borsozzuk, a tökhöz tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva