Foszlós, puha kalács, medvehagymával, csíkosan
Az biztos, hogy a következő hetek főszereplője a tavasz egyik első friss zöldféléje, a medvehagyma lesz. Az eredetileg bükkösökben és tölgyesekben vadon növő illatos levelű medvehagymát ma már kertekben és kertészetekben is termesztik, így piacon is kapható, de magunk is szedhetünk belőle. A húsvét közeledtével pedig isteni finom sós kalácsot is készíthetünk az ünnepi asztalra. A medvehagymával feltekert tészta nemcsak finom, hanem olyan mutatós is, hogy a húsvéti asztalon is megállja a helyét, nem mellesleg remekül illik ízében a főtt sonkához, tormához.
Medvehagymás csíkos kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt + 2 evőkanál
2 dl tej
2 dl főzőtejszín
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő (friss)
15 db medvehagymalevél
1 evőkanál olaj
1 tojássárga + 1 evőkanál tej a lekenéshez
Elkészítés:
1. A medvehagymát vágjuk fel vékony csíkokra, majd adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, és turmixoljuk össze, majd tegyük félre.
2. A kalácstésztához a langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.
3. A keverőtálba öntsük bele a szintén meglangyosított tejszínt, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Szitáljuk hozzá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát.
4. Ezután osszuk el két egyforma részre, az egyik tésztát tegyük vissza a keverőtálba, és adjuk hozzá a pépesített medvehagymát, 2 evőkanál lisztet, és dagasszuk még 2-3 percig. Mindenképpen kell hozzá a liszt, mert a medvehagymától kissé lágyabb lesz kelesztés után a tészta.
5. Ezután mindkét tésztát kézzel még egy kicsit dagasszuk át, hogy szép sima legyen, majd tegyük külön-külön tálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.
6. Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután a medvehagymás tésztát is borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki akkorára, mint az előző tésztát. Arra figyeljünk, hogy a kinyújtott tészták ne legyenek nagyobbak, mint a forma, amiben sütni fogjuk. A fehér tésztát kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a medvehagymás tésztát, és tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
7. Egy 20x10 cm-es sütőformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig. A sütőformát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni.
8. A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd amikor a tészta újra megkelt, kenjük le vele a tetejét.
9. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40–45 perc alatt szép pirosra. Ha kezdene a kalács barnulni, akkor takarjuk le alufóliával, majd úgy süssük tovább. Én légkeverésnél 150 fokon 40 percig sütöttem.
10. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
11. A kihűlt és felszeletelt kalácsot kínálhatjuk pl. ízlés szerint a húsvéti főtt sonka mellé is.
Forrás: Cookta