Forró csokis keksz
Hozzávalók kb. 12 darabhoz
A tésztához:
-15 dkg tejcsokoládé
-5 dkg vaj
-10 dkg liszt
-2,5 kakaópor
-1 tk. sütőpor
-10 dkg barna cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-2 tojás
-6 db nagyméretű mályvacukor (bioboltokban kapható, de ki is hagyható)
A tetejére:
-10 dkg étcsokoládé
-½ dl tejszín
-színes dekorcukorka
Elkészítés:
A tésztához keverőtálba tördeljük a tejcsokoládét, hozzáadjuk a vajat, és vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük.
Tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és csipetnyi sót. Egy másik tálban a cukrot meg a vaníliás cukrot a tojással egyneművé keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott csokis masszát, majd keverés közben a liszteset is. Lefedjük a tésztát és a hűtőben 1 órán keresztül pihentetjük.
Amikor letelt az idő, a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztából kb. 3 dkg-os golyókat formálunk, és nem túl közel egymáshoz a sütőlapra helyezzük. A tészták közepét ujjunkkal kissé benyomjuk, majd a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.
Amíg sül a tészta, a mályvacukrokat kettévágjuk, és a kész sütik közepére helyezzük a vágott felükkel lefele, majd 2-3 percig tovább sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Az étcsokoládét összetördeljük, és keverőtálban a tejszínnel vízfürdőn megolvasztjuk, majd a süteményekre csurgatjuk. Színes cukorral díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva