Forró csokis keksz
2025-04-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 darabhoz

A tésztához:

-15 dkg tejcsokoládé

-5 dkg vaj

-10 dkg liszt

-2,5 kakaópor

-1 tk. sütőpor

-10 dkg barna cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-2 tojás

-6 db nagyméretű mályvacukor (bioboltokban kapható, de ki is hagyható)

A tetejére:

-10 dkg étcsokoládé

-½ dl tejszín

-színes dekorcukorka

Elkészítés:

A tésztához keverőtálba tördeljük a tejcsokoládét, hozzáadjuk a vajat, és vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük.

Tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és csipetnyi sót. Egy másik tálban a cukrot meg a vaníliás cukrot a tojással egyneművé keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott csokis masszát, majd keverés közben a liszteset is. Lefedjük a tésztát és a hűtőben 1 órán keresztül pihentetjük.

Amikor letelt az idő, a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztából kb. 3 dkg-os golyókat formálunk, és nem túl közel egymáshoz a sütőlapra helyezzük. A tészták közepét ujjunkkal kissé benyomjuk, majd a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a tészta, a mályvacukrokat kettévágjuk, és a kész sütik közepére helyezzük a vágott felükkel lefele, majd 2-3 percig tovább sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Az étcsokoládét összetördeljük, és keverőtálban a tejszínnel vízfürdőn megolvasztjuk, majd a süteményekre csurgatjuk. Színes cukorral díszítjük.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva