Fordítsunk gondot fogainkra az ünnepek alatt is!
2022-12-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és nem fogjuk vissza magunkat. Épp ezért ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára. 

Az nem jelentene veszélyt, ha az ünnepek alatt mértékkel édességeket ennénk, és ügyelnénk a rendszeres fogápolásra, de az áruházak polcain már szeptemberben megjelentek az ünnepi édességek, és sokan engednek a kísértésnek, így a fogak, a fogíny és a szájüreg már az őszi hónapoktól nagy veszélynek van kitéve.

Az édességek csökkentik a száj pH-értékét, ami rontja a fogak ellenálló képességét a szuvasodással szemben, valamint növeli a fogínybetegségek kockázatát is.

 

Hogy őrizhetjük meg fogaink épségét?

Az ünnepi időszakban semmiképp sem engedhetjük meg magunknak a hiányos fogápolást.

Az édességek fogyasztása után fél órával mossunk fogat! Ám önmagában ez még nem elég! A fogközök tisztításáról sem szabad elfelejtkeznünk! Ezt a műveletet naponta kétszer vagy még gyakrabban ajánlott elvégezni fogselyem vagy fogköztisztító kefe segítségével.

A nyelvünket is naponta meg kell tisztítani. Így a baktériumok megtelepedése és a rossz lehelet kialakulása megakadályozható. A forralt bor vagy az édességek nagyon gyakori fogyasztása mellett átmeneti megoldásként ajánlott a savas pH és a szájszag elkerülése érdekében szájspray-t használni.

Lefekvés előtt még egyszer öblögessünk szájvízzel, hogy plusz védelmet nyújtson fogainknak és fogínyünknek.

Ha megfogadod a tanácsokat, és vigyázol fogaid épségére, elkerülheted a fogfájást és zavartalanul, fájdalom nélkül töltheted az ünnepeket.