Fogyás a japán diétával
2023-06-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A japánok karcsú testalkatukról és hosszú várható élettartamukról híresek, ami nagyrészt az étrendjüknek köszönhető. A japán diéta az egyik leghíresebb módja a gyors fogyásnak. De vajon mennyire hatékony és biztonságos?

A japán diéta lényege, hogy beindítja az anyagcserét, de ehhez nagyon szigorú szabályokat kell betartani. Ragaszkodni kell a menühöz, nem szabad változtatni a napok sorrendjét, és nem szabad módosítani az ételeken sem. A diéta teljesen sómentes, itt sok folyadékot iszol és nem eszel sós ételeket.

Mi a diéta alapelve?

A diéta lényege a fehérjebevitel növelése, emellett pedig a zsírok és szénhidrátok korlátozása.

Hal, csirke, marhahús, tojás, sajt és alacsony zsírtartalmú joghurt a menü alapja.

A zöldségek és a mérsékelt mennyiségű gyümölcsök sem tiltottak. A kerülendő dolgok listája sokkal hosszabb, mint bármely más diétánál. El kell felejtened a sót, a cukrot és a fűszereket (amelyek miatt a szükségesnél többet eszünk az éhség kielégítéséhez), és el kell hagynod a füstölt húsokat, a kenyeret, a banánt és a szőlőt - írja a woman.bg.

A japán diéta veszélye a kiszáradás, ezért különösen fontos, hogy naponta legalább 2 liter vizet igyál. A fehérje miatt nem leszel éhes, mert az laktató, a megengedett sajtok biztosítják a szervezeted számára szükséges minimális zsírmennyiséget, a zöldségek pedig a rostokat és a szénhidrátokat.

A japán diéta menüje egy hétre szól, utána javasolt megismételni a már eltelt 7 napot. Annak érdekében, hogy az étrend kifejtse a hatását, tilos a köztes nassolás és bármilyen félreevés.

A japán diéta időtartama: 7-14 nap. Nem több!

Akár 8 kg-ot is leadhatsz

Megfizethető alapanyagokat fogsz fogyasztani

Hátrányai: nagyon szigorú diéta, nehéz elviselni, és fáradtnak fogod érezni magad.

Szakemberek azonban azt állítják, hogy akár két évre is felpörgeti az anyagcserét.

Miben rejlik a sikere?

Japánban a nők várható átlagos élettartama 87 év, ami hosszabb, mint a világ bármely más országában. A kutatók szerint az ok általában az életmódban és különösen a táplálkozási kultúrában rejlik.

Először is, Japánban az ételeket főzik és párolják, de soha nem sütik nagy mennyiségű olajjal. Ez gyökeresen eltér a nyugati, sőt a kínai konyhától is, ahol minden étel nagyon olajos.

Másodszor, a japán étrendben rengeteg friss, szezonális termék szerepel, különböző színű termékekkel kombinálva. Így a változatosság elve az egészséges japán étrend alapja.

Harmadszor, Japánban az adagok mérete kicsi, és ebben a tekintetben gyökeresen eltérnek a nyugati és az oroszországi emberektől. A desszertek Japánban sokkal kisebbek, mint a nyugati országokban, és a hatalmas adagok, amelyekhez más nemzetek hozzászoktak (például 400 grammos sertés kebab), a japánok számára teljesen elfogadhatatlanok.

A japán étrend csapdái

"A probléma az, hogy a japán diétának valójában semmi köze sincs a japán étrendhez - kommentálja Oleg Irishkin táplálkozási szakértő. - "Orvosi tapasztalataim alapján biztosan állíthatom, hogy nincsenek érvek a japán diéta mellett. Ennek okai pedig a következők:

A japán diéta egy 7-14 napra tervezett, alacsony kalóriatartalmú étrend. Ez idő alatt valóban lehetséges néhány kiló leadása, hiszen minden szigorú étrendi korlátozás fogyáshoz vezet. A zsírszövet azonban nem csak egy felesleges anyag a testünkben - a hirtelen néhány kilogrammos fogyás azzal a kockázattal jár, hogy felborul az anyagcsere hormonális szabályozásának egyensúlya.

A zsírszövet elvesztésének hatására a hormonális szabályozórendszer is felborulhat. A japán diéta egy alacsony szénhidráttartalmú diéta. A szénhidrátok azonban a fehérjével és a zsírral együtt fontos összetevői az étrendnek. Ráadásul a szénhidrátok olyan energiaforrást jelentenek, amelyet naponta használunk mind a szellemi, mind a fizikai munkához. A japán étrendben nincs alternatív energiaforrás zsír formájában.

Ez egy olyan étrend, amelyben lényegében nincs reggeli, hiszen a feketekávé vagy egy zöldség aligha nevezhető reggelinek. A reggelinek azonban a fő étkezésnek kell lennie, amelyen keresztül minden szükséges tápanyagot (fehérje, zsír és szénhidrát) megkapunk ahhoz, hogy szervezetünk a nap első felében megfelelően működhessen.

A megszorításokon alapuló diéta nem veszi figyelembe az egészséges táplálkozás szabályait. Következésképpen ez ahhoz vezet, hogy beindul a klasszikus jojó-mechanizmus: a diéta alatt fogyni, utána pedig hízni fogsz. Vagyis semmiben sem különbözik más diétáktól: közös bennük, hogy azt állítják, hogy egy hét alatt 10 kg-ot lehet fogyni, és nem veszik figyelembe a fogyás egészségügyi következményeit.

A legjobb, ha konzultálsz orvosoddal, mielőtt belevágsz egy japán diétába. Terhesség és szoptatás alatt, valamint máj- és vesebetegség, illetve gyomorbántalmak esetén pedig egyértelműen ellenjavallt bármilyen szigorú diéta."