Fogfehérítés otthon
2023-10-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A kávé, a tea, a vörösbor és a nikotin olyan stimulánsok, amelyek sárgára színezik a fogat. És ha egyszer ez megtörtént, nem könnyű megszabadulni tőle. Szeretnéd újra fehérebbnek látni a fogaidat? Olyan módszereket mutatunk, amelyek nem veszélyesek, de igen hatásos fehérítési tulajdonsággal bírnak.

Nem minden fog természetes fehér. Néhány embernek sárgább a foga, mint másoknak, ez a génjei miatt van. Azt nem tudjuk befolyásolni, hogy a fogzománcunk milyen vastag vagy átlátszó, genetikánk határozza meg fogaink színét és változását az életkor előrehaladtával.

A fogak az eltelt évek során elszíneződhetnek – ennek a következő okai lehetnek:

Nikotin: A dohányzás a fogak elszíneződésének egyik fő oka. Nem számít, hogy rendszeresen dohányzol, vagy csak időnként. A nikotin káros a fogak egészségére is, mivel a dohány rossz leheletet és fogszuvasodást okoz.

Kávé, tea és vörösbor: Ez a három ital olyan stimuláns, amely a fogak elszíneződését okozza. A legfinomabb színrészecskék a fog felszínén rakódnak le, és behatolnak a fogzománcba. A fogak elszíneződnek, amit a hagyományos fogkrém már nem képes leküzdeni.

Rossz szájhigiénia: Naponta legalább kétszer kell fogat mosnia – függetlenül attól, hogy mennyire vagyfáradt. A rossz fogászati ​​​​higiénia ahhoz vezet, hogy a lepedék és az élelmiszer-részecskék nem távolíthatók el, ami elősegíti a lepedéket és a fogkövet.

Egyes szájöblítők: Valójában azt gondolnád, hogy a szájvíz megszabadítja a fogaidat a lerakódásoktól és ezáltal az elszíneződéstől. A szájvíz azonban olyan összetevőket tartalmaz, mint a klórhexidin, amelyek segítenek a fogínygyulladásban. Sajnos az a mellékhatásuk, hogy a fogak sárgássá válnak tőlük.

Gyógyszeres kezelés: Ha rendszeresen szedsz tetraciklineket tartalmazó gyógyszert, visszafordíthatatlan fogszín elszíneződés léphet fel.

Az otthoni gyógymódoknak is van fogfehérítő hatása, de itt különös elővigyázatosság szükséges, mert bár sok házi szer fehérítő hatású és megváltoztatja a fogak színét, hosszú távon károsítja a fogzománcot, és csak rövid távon van eredménye.

Jobb, ha távol maradsz ezektől az otthoni jogorvoslatoktól:

-sütőpor

-szódabikarbóna

-aktív szén

-gyümölcssav

-citromlé

-eper

Mivel ezek csiszolópapírként hatnak, megviselik a fogakat, a fogzománcban repedések keletkezhetnek, amelyekben színpigmentek rakódnak le. A fényesítő hatás csak rövid életű. Ugyanez vonatkozik a gyümölcssavakra vagy a savas ételekre is.

Vannak azonban olyan házi gyógymódok is, amelyek segítségével tiszta lelkiismerettel fehérítheted a fogaidat:

Fehérebb fogak kurkumával

Elsőre furcsán hangzik, de igen: a sárga por valóban az egyik leghatékonyabb természetes fogfehérítő. És a kurkuma még arról is ismert, hogy enyhíti a duzzanatot és a gyulladást a szájban, és csökkenti a fogak elszíneződését. Különböző módszerekkel alkalmazhatod:

Paszta formájában: Ezzel a módszerrel egyfajta „fogkrémet” készítesz, amellyel rendszeresen kell fogat mosnod, hogy kifehéredjen a fogad. Ehhez használj szárított kurkumaport (lehetőleg biót), és keverd össze vízzel, hogy meglehetősen szilárd pasztát kapj.

Körülbelül egy teáskanál por és egy kevés víz elég.

Használhatod a mutatóujjad a tisztításhoz (a legjobb, ha kesztyűt használsz, mert a kurkuma nagyon fog!), vagy egy extra fogkefét. Hagyd hatni a kurkuma pasztát a fogaidon öt-tíz percig, majd öblítsd le az egészet vízzel.

Extra fehérítő tipp: Keverd össze a kurkuma pasztát egy teáskanál (lehetőleg szűz és hidegen sajtolt) bio kókuszolajjal. Ez úgynevezett laurinsavat tartalmaz, amely további tisztító és fehérítő hatással bír. És így még az íze is jobb!

A fogkrém kiegészítéseként: Időnként egyszerűen hozzáadhatsz kurkuma pasztát a fogkrémedhez. Ekkor azonban egy kicsit türelmesebbnek kell lenned az eredmény eléréséhez.

A zsálya, mint természetes fogfehérítő

A friss zsályalevelek durva felületűek és könnyen tisztíthatók. Először tehát tisztítsd meg a leveleket, és minden étkezés után rágcsálj el egy-két zsályalevelet. Enyhe nyomással át is dörzsölheted velük a fogaidat.