Féltékenység és irigység – Ne hagyd, hogy tönkre tegye az életed!
2021-06-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ki ne érezte volna már, hogy milyen igazságtalan az élet. Míg mások gondtalanok és sikeresek, addig a saját életünk épp darabjaira hullik. Persze azt tanultuk, hogy örülnünk kellene a körülöttünk lévő emberek boldogságának, mégsem megy ez olyan egyszerűen, ha azt látjuk, hogy nekünk semmi nem sikerül.

Az irigység, féltékenység, frusztráció mind csak megkeserítenek, ezért fontos, hogy elejét vedd a káros hatásuknak. A kulcs abban rejlik, hogy időben fel kell ismerned ezeket az érzéseket, és megfelelően válaszolni rájuk. A megfutamodás és a problémák szőnyeg alá söprése sajnos nem fog segíteni egy ilyen helyzetben.

Hogyan kerekedhetsz felül, és szállhatsz ki győztesen a féltékenység ellen vívott harcból?

Ezt kell tenned!

1. Kicsit vonulj félre!

Amikor az irigység első jeleit felismered magadon, akkor oda kell rájuk figyelned. A legjobb, ha kicsit elvonulsz egy csendes, nyugodt helyre, ahol senki nem fog zavarni, ahol meghallgathatod a belső hangot, és a lényegre koncentrálhatsz.

2. Fogadd el az érzéseidet!

Már tisztában vagy vele, hogy féltékenység gyötör, de ezek is a Te érzéseid. Engedd meg magadnak, hogy megéld őket, viszont ne merülj el bennük teljesen. Koncentrálj arra, hogy miért vagy féltékeny. Mert egy ismerősödnek van valamije, amire Te mindig is vágytál? Esetleg úgy általában elégedetlen vagy az egész életeddel? Ha kielemzed az érzéseidet, talán felismered majd az olyan rejtett vágyaidat, amelyek elől eddig elzárkóztál.

3. Tanulj a leckéből!

Minden érzés megtanít valamire önmagadról. Az irigység és keserűség általában a félelmeinkből és a szomorúságunkból fakad. Használd ezt az érzést arra, hogy segítsen a változtatásban, fordítsd előnyödre. Fogadd el, aki vagy, és engedd el a mások miatt érzett dühöt.

Ezt is olvasd el! - Honnan ered a féltékenység?

4. Figyeld meg az érzéseidet!

Kikerülni nem fogod tudni, ezért örülj minden érzésednek, anélkül, hogy függővé válnál tőle. Érzések jönnek-mennek, köztük pozitívak és negatívak, amelyek nem fognak örökké hatni az életedre, de feltárhatnak rejtett részleteket az elvárásaidról és szükségleteidről.

5. Azonosítsd a káros hatásokat!

A féltékenység gyakran olyan káros hatású helyzetekből születik, amelyekre nem is gondolnál. Ha ezeket a szituációkat sikerül azonosítanod, akkor könnyebben el fogod tudni engedni is őket. A mérgező gondolatoktól is távol kell tartanod magad, mert azok rossz hatással lesznek az ítélőképességedre is.

6. Tarts egy kis szünetet!

Ha a féltékenység gyökere a közeli ismerősi körödből fakad, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha pár napra eltávolodsz tőlük, és kerülöd kicsit a társaságukat. Válaszd inkább az átmeneti magányt, amely segíthet tiszta fejjel átgondolni a dolgaid.

7. Segíts magadon!

Próbálj ki többféle technikát, amivel megtámogathatod a lelki egyensúlyod helyreállítását. Meditálj, járj el futni, vagy olvass önfejlesztő könyveket. Keresd meg a problémáid gyökerét, és próbáld megérteni mi miért történik. Alakíts ki jó emberi kapcsolatokat, mert ha jól érzed magad a bőrödben, akkor a féltékenység is el fog kerülni.