Ezzel a trükkel megmentheted az elsózott tésztát
2023-11-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ha egy étel túl sós, szerelmes a szakács, hangzik a vicces mondás. Ennek ellenére senki sem szeret elsózott fogásokat fogyasztani, de akkor mit tegyél, ha meglendült a kezed, és a kelleténél több só landolt a főzővízben? Máris mutatjuk.

Imádjuk a tésztát, minden formában. Legyen szó spirál alakú fusilliről vagy pikáns töltött tortelliniről. Ha gyorsan kell egy finom ebédet vagy vacsorát az asztalra varázsolni, legtöbbször a tészta után nyúlunk. Feltesszük a vizet forrni, öntünk bele némi olajat, és szórunk bele pár kanál sót... ha azonban elméretezted a só adagját, akkor sem kell kétségbe esned. Csak tedd a következőket:

A víz csodát tesz

A túlsózott tészták megmentéséhez nem kell mást tenned, mint egy kis vízzel trükközni. A tésztát főzés után rövid ideig forró víz alatt öblítsd le. Ez eltávolítja a felesleges só nagy részét. Csak arra ügyelj, hogy a víz nagyon forró legyen - a kihűtött tészta ugyanúgy élvezhetetlen, mint a túlsózott.

Ha akkor veszed észre, hogy túl sok sót tettél a főzővízbe, amikor a tészta még nem főtt meg, akkor szerencséd van - egyszerűen öntsd le a vizet, és engedj újat a fazékba. Így a tészta főzését új, sótlan vízben fejezheted be.

A szósz is segíthet

Ha az öblítés nem segít, a megoldás a szószban rejlik: ügyelj rá, hogy a szokásosnál kevesebb sót tartalmazzon. Ez ellensúlyozni fogja a tészta intenzív ízét.