A legfontosabb novemberi teendők a kertben
2023-11-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Novembert írunk. Most már tényleg itt az ideje a bekuckózásnak, a meleg pokrócnak, a forró italoknak és a jó könyveknek. Bár legszívesebben ilyenkor már a kertet is csak az ablak mögül szemlélnénk, van pár tennivaló, amit érdemes elvégezned annak érdekében, hogy a növényeid jövőre is a legszebb pompájukban tündökölhessenek.

Íme azok a kerti munkák, amelyeket időszerű kipiálnod.

1. Vágd vissza az évelő növényeket

Az évelő növények innentől már csak hervadoznak, ezért jobb, ha levágod a szárakat a talaj felett, és a gyökerek védelme, valamint a gyomok visszaszorítása érdekében teríts mulcsot a növény töve köré. Az évelő növényeket ilyenkor ki is lehet emelni, a töveket vagy a gumókat szét lehet osztani és újra lehet ültetni, így növelve a következő évi virágállományt. A dáliákat gumóit ki is emelheted télre a talajból, és eltárolhatod a pincében.

2. Ültesd el a tulipánhagymákat

November jó alkalom a tulipánhagymák ültetésére, akár földbe, akár cserépbe szeretnéd őket beletenni. Selejtezd ki azokat a hagymákat, amelyek rothadás vagy sérülés jeleit mutatják.

A tulipánhagymákat háromszor olyan mélyre ültesd el, mint a hagyma magassága.

Ha a talaj nehéz, a vízelvezetés érdekében szórj a gödörbe agyagszemcséket, mivel a hagymák nem szeretik a pangó vizet.

3. Vásárolj és ültess téli virágzó növényeket

De miért várnál tavaszig a színekkel, ha egész télen is gyönyörködhetsz bennük? A legtöbb kertészet tele van például árvácskákkal. Ültesd ki őket ládába, függőkosárba, a virágágyásba - ahova csak szeretnéd. Vidám színeikkel garantáltan fel fognak vidítani egész télen!

4. Vásárolj és ültess csupasz gyökerű rózsákat, cserjéket és fákat

A novembertől márciusig tartó időszak a rózsák, cserjék és fák (beleértve a gyümölcsfákat, például a körtét és az almát is) nyugalmi időszakát jelenti. Ezeket gyakran csupasz gyökerűként árulják, ami a cserepes társaikhoz képest sokkal kedvezőbb árat jelent.

Kiültetés előtt a csupasz gyökerű növényt fél órára tedd egy vödör vízbe, hogy rehidratálódjon. Gondoskodj arról, hogy olyan területre ültesd, amely mentes a gyomoktól és a nagyobb kövektől. Áss egy nagy gödröt, hogy a gyökerek elférjenek benne. Dolgozd meg a földet, és adj hozzá némi trágyát, majd helyezd a növényt függőlegesen a gödör közepére, töltsd vissza a földet, jól tömörítsd be és öntözd meg. Végül a növény töve köré helyezz egy réteg mulcsot.

5. Nézd át a málna- és ribizlibokrokat

Az őszi termést hozó málnatöveket visszavághatod a talajig, az eperpalántákról pedig vágd le az elszáradt leveleket és hajtásokat.

Az egres-, feketeribizli- és piros ribizlibokrokat is meg lehet metszeni. Ez segíti a szellőzést, és megelőzi a kártevők és betegségek megjelenését.

6. Vizsgáld át a szerszámokat

A kerti szerszámokat érdemes minden szezon után megtisztítani és adott esetben megélezni. Törölgesd le a fűnyírót is, és amennyiben benzines, akkor engedd ki belőle az üzemanyagot télire.

7. Készítsd fel a vadon élő állatokat a télre

Végezetül nyújts segítséget a kerti állatoknak a madáretetők feltöltésével és friss víz kihelyezésével. Próbálj meg rovarhoteleket építeni régi fatörzsekbe fúrva, vagy hagyj meg egy nagyobb avarkupacot a kert egyik sarkában, hogy az élőlényeknek legyen hol megpihenniük a tél folyamán.