Ezt kell tenned, ha alacsony a vérnyomásod
2024-02-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, súlyos esetben akár ájulást is okozhat.

A higanymilliméterben megadott vérnyomás tulajdonképpen az az erő, amellyel a vér az artériák falát nyomja a szív működése során. Szisztolésnak nevezzük az első helyen szereplő vérnyomásértéket, azaz amikor a szív összehúzódik és a vért az erekbe pumpálja, illetve diasztolésnak a második helyen szereplő értéket, amikor a szív elernyed és feltöltődik vérrel. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 Hgmm és 140/90 Hgmm között alakul, e fölött magas, míg 90/60 Hgmm alatt alacsony vérnyomásról beszélünk.

Ájulást is okozhat

Az alacsony vérnyomás tünetei a fáradtság, hirtelen felállásnál szédülés, esetleg fejfájás vagy fülzúgás, de felléphet alvászavar is. Súlyos esetben ájuláshoz is vezethet a hirtelen fellépő hipotónia. Az alacsony vérnyomást a magashoz hasonlóan szintén 24 órás vérnyomásméréssel diagnosztizálják, azaz a páciens egy napon keresztül vérnyomásmérőt visel a testén és folyamatosan naplózza a tevékenységeit.

Az alacsony vérnyomásnak kétféle típusát különböztetjük meg

Primer hipotóniánál nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza az alacsony értékeket, és ez gyakran jár együtt magasabb pulzusszámmal. A fiatal, vékony hölgyek körében például igen gyakori a primer alacsony vérnyomás.

A másodlagos alacsony vérnyomást azonban a leggyakrabban valamilyen társbetegség - például szívbetegség, szívelégtelenség, szívbillentyűzavar, szívelégtelenség, diabétesz - okozza. Előfordulhat az is, hogy a szervezetben egy fel nem tárt vérzés miatt lesz hirtelen alacsony vérnyomás vagy gyógyszer mellékhatásként jelentkezik. Mindemellett várandósság alatt is felléphet.”

Az alacsony vérnyomást nem gyógyszerrel kezelik

– Az alacsony vérnyomást a magassal szemben jellemzően nem gyógyszerekkel kezelik, hanem igyekeznek a kiváltó okot megszüntetni, mondta Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója, majd hozzátette:

„A másodlagos alacsony vérnyomásnál a kiváltó társbetegségek, okok kezelése általában megszünteti a panaszokat. Előfordulhat az is, hogy a magas vérnyomásra felírt készítményekből szed túl sokat a beteg, és emiatt lesz túl alacsony a vérnyomása.

Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, így nem cél az sem, hogy 120/80 HGmm alá menjenek tartósan a vérnyomás értékek. Ha azt látjuk a hipertónia kezelése során, hogy valakinek folyamatosan ez alatt van a vérnyomása, akkor érdemes a szedett gyógyszerek mennyiségét átgondolni.”

A primer alacsony vérnyomással élőknek is elsősorban életmódbeli változtatásokat javasolnak.

Mivel a vérnyomás nagyban függ a folyadékháztartástól, javasolt a sok folyadék bevitele és a rendszeres mozgás, ami szintén megemeli a vérnyomást. A koffein is segíthet, de nem a kávé az elsődleges megoldás, mert az hirtelen emeli meg az eleve magasabb pulzusszámot, hanem inkább a zöld tea, ami plusz folyadékot jelent lassabban leadott koffeintartalom mellett.