Ezt edd a C-vitamin pótlására
2024-01-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ezt a gyümölcsöt mindenképpen iktassuk be a mindennapi étrendünkbe.

A rendkívül egészséges kivi Kínában őshonos, és eredetileg kínai egres néven volt ismert. Csak az Új-Zélandon történő termesztésük után kapta a kivi nevet, amelyet az ország nemzeti madara ihletett. Európában a kivi legfontosabb termelője Olaszország.

Számos jótékony hatással rendelkezik, így többféle egészségügyi panasz kezelésében és megelőzésében számíthatunk a segítségére.

Nincs vegyszernek kitéve

Rendkívül ellenálló, csak igen ritkán támadják meg a különféle paraziták, ezért –ellentétben más gyümölcsökkel – szinte soha nem kezelik vegyszerekkel. Európában a kivi legfontosabb termelője Olaszország.

C-vitamin-erőmű

A kivi rendkívül magas C-vitamin-tartalmáról ismert.

Mindössze egy darab kivi elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk napi C-vitamin igényét, hozzájárulva az egészséges immunrendszerhez.

Antioxidáns tulajdonságok

A kivi különböző antioxidánsokat, köztük polifenolokat és karotinoidokat tartalmaz, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket. Ez hozzájárulhat a stressz és a gyulladás csökkentéséhez. Segítségével megelőzhetők a szezonális betegségek – nátha, influenza – kialakulása, valamint egyéb, fertőző betegségek –ínygyulladás, húgyúti megbetegedések gyógyulását is felgyorsíthatja.

A kivi fogyasztása jótékonyan hat az asztma és egyéb légúti problémák tüneteinek enyhítésére, antioxidánsai hozzájárulnak a sejtek korai elöregedéséért, a gyulladásokért, szívbetegségekért és a daganatos elváltozásokért felelőssé tehető szabad gyökök megkötéséhez.

Óvja a bőrt

A kivi fokozza a kollagén termelését, ezáltal fogyasztásával – vagy külsőleg alkalmazva – csökkenthetők a ráncok, bőrünk feszesebbé és ruganyosabbá válik.

Méregtelenítés kivivel

A kivi rostjai nagyszerűen szolgálják a béltisztítást, eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat, ezáltal a bélflóra egyensúlyának visszaállításához, valamint az emésztés javításához is hozzájárulnak. Ezáltal a kivi közreműködhet a puffadás kezelésében és megelőzésében, valamint támogathatja a rendszeres és alapos ürítést. Magas folyadéktartalmának hála, az emésztőrendszer mellett a vesék méregtelenítésében is segítségünkre lehet. Mivel enyhe has- és vízhajtó hatásokkal bír, a kivi kiváló alapanyaga a fogyókúrás diétáknak.

Fogszuvasodás és szembetegségek ellen

K-vitamin-tartalmának köszönhetően a kivi fogyasztása hozzájárul a fogak egészségéhez, mérsékli a fogszuvasodás kockázatát, valamint elősegíti a csontozat megfelelő fejlődését és épségét. A kivi hatóanyagai lassítják a menopauzával járó csontritkulási folyamatokat is.