Ezért egyél sok bogyós gyümölcsöt télen is!
2022-01-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A bogyókban sok antioxidáns található. Ezek küzdenek a szabad gyökök ellen, amelyek károsítják sejtjeinket, és ezáltal segíthetnek a bőr öregedése, a rák és számos más betegség elleni küzdelemben. Az antioxidánsok közé tartoznak a vitaminok, az ásványi anyagok és a fitokémiai anyagok is.

A fitokémiai anyagok pozitív hatással lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére is, mivel csökkenthetik a vér zsírtartalmát.

A fajtától függően a bogyók különböző mennyiségben tartalmaznak A-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, káliumot, kálciumot, foszfort, karotint, folsavat, pektint, szilíciumot, vasat, magnéziumot és cinket. A bennük lévő C-vitamin magasabb, mint egy citromé, ezért a bogyókat immunrendszer-erősítőként is használják. Az E-vitamin biztosítja továbbá, hogy sejtjeink rugalmasak maradjanak.

Az egyéb összetevők hozzájárulhatnak a memória javításához, a tüdő és az erek megerősítéséhez, a vesék stimulálásához, ezért élen járhatnak a reuma, a köszvény vagy a cukorbetegség elleni küzdelemben.

A bogyós gyümölcsök valóban beindítják az anyagcserét, az élelmi rost, a C-vitamin és a mangán pedig biztosítja, hogy teljes lendületbe kerüljön. Ezenkívül a nagy mennyiségű rost biztosítja, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

Melyik bogyós gyümölcsnek mi az erőssége?

Mindegyik bogyós gyümölcs egészséges, a táplálkozási értékek gyakran csak minimálisan különböznek egymástól. Íme a top 3:

Áfonya: Fitokemikáliákkal, valamint C- és E-vitaminnal teli kék kis gyümölcs, igazi energia bomba és egy abszolút titkosfegyver a szépségért.

Málna: Több vasat tartalmaz, mint a cékla, továbbá gyulladáscsökkentő hatása lehet, és a benne lévő rostoknak köszönhetően serkentheti az anyagcserét is.

Fekete ribizli: Háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, erősítheti immunrendszerünket és elősegítheti a csontépítést.

Hogyan tároljuk helyesen a bogyós gyümölcsöket?

Mossuk át bő vízben, és szárogassuk meg konyhai papírral. Ezután a hűtőszekrényben konyhai papírral bélelt tálban tároljuk, ha nedves lesz a papír alatta, akkor cseréljük ki. Ha a bogyókat nedvesen tároljuk, felszívják a vizet, és gyorsabban megromlanak.

További tippünk, ha friss bogyós gyümölcsöt teszünk egy edénybe egy rész ecettel és három rész langyos vízzel, akkor még a tárolás előtt eltávolíthatjuk a bogyókhoz tapadt penészspórákat. Ezután távolítsuk el az ecetet több öblítési ciklusban, és tároljuk az imént leírtak szerint.

A fagyasztott bogyók és a szárított bogyók ugyanolyan egészségesek?

Minél rövidebb ideig tároljuk a bogyókat, annál több vitamint és egyéb tápanyagot tartalmaznak. Ha a bogyókat a leszedés után azonnal lefagyasztjuk, a tápanyagok nagy része bennük marad, csak a C-vitamin tartalmuk csökken. A tápanyagtartalom különbsége azonban olyan kicsi, hogy nem befolyásolja az egészséget. De legyünk óvatosak: érdemes megnézni a csomagolás hátulját, mert néha további cukrot adnak a fagyasztott gyümölcshöz.

A szárított gyümölcsök koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, mivel ez esetben nélkülözték a vizet, viszont több fruktózt tartalmaznak, mint a friss bogyós gyümölcsök. Az ipari cukorral szemben, ha szárított gyümölcsöt eszünk. a vércukorszintünk lassabban emelkedik, emellett elősegítik az emésztést. A szárított bogyós gyümölcsök nagyszerű snackek, ha mértékkel fogyasztjuk őket!

A hazai termesztésből származó bogyós gyümölcsök egészségesebbek, mint külföldiek?

Számunkra a bogyós szezon valójában májusban vagy júniusban kezdődik. Spanyolországból, Peruból és Marokkóból származó termékek azonban már januárban megvásárolhatók a szupermarketben. Ezeknek a bogyóknak a megvásárlása megkérdőjelezhető, egyrészt mivel gyakran rendkívül száraz területeken termesztik őket, ahol a vízkészletek már túl szűkösek, másrészt veszélyes növényvédő szereket használnak hozzájuk. A hosszú szállítási út miatt a vitamintartalom is nagyon lecsökken. Ezért a következőt tanácsoljuk a bogyókkal és más zöldségek és gyümölcsökkel kapcsolatban: érdemes várni. Jobb, ha a bogyókat akkor fogyasztjuk, amikor valóban szezonjuk van.

Goji és Acai bogyók: Szükségünk van külföldi “szuperélelmiszerekre”?

A brazil Acai és a kínai Goji, a szinte természetfölöttinek hirdetett szuper bogyók többnyire iparilag feldolgozva érkeznek, és sokkal drágábban juthatunk hozzájuk. Van elegendő helyi alternatíva, sokuk közvetlenül a küszöbünkön terem. A hazai bogyós gyümölcsök összetevői nagyon hasonlítanak az acai bogyóéhoz (és alacsonyabb a kalóriatartalmuk is!) És például a fekete ribizli a C-vitamin tartalmát tekintve semmivel sem marad el a goji bogyóétól.

Forrás: Activebeauty