Ezek lettek az ország kenyerei
Szent István nemcsak az államalapítás, hanem az új kenyér ünnepe is. Éppen ezért a Magyar Pékszövetség minden évben megszervezi kenyérversenyét. 2024-ben is összesen három kategóriában lehetett termékekkel nevezni: a Szent István napi kenyér mellett így megszületett az év Innovatív kenyere és Sós sétáló süteménye is.
Szent István napi kenyér
A kategóriába olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt emellett, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
Az idei év Szent István napi kenyerét az 1991-ben alapított, magyar családi tulajdonban álló Balmaz Sütöde Kft. fejlesztette. A Nagyapám kenyere burgonyával nevet viselő nyertes termék négyféle lisztből, valamint só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült 12 órás hagyományos kovászolási folyamattal.
Innovatív kenyér
A kategóriában a legfontosabb, hogy a nevezett termékekben megjelenjen valamilyen újítás (pl. alapanyag-használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás) és kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
A Szent István napi kenyérhez hasonlóan az Innovatív kenyér kategóriájának a legjobbját is a Balmaz Sütöde Kft. készítette: a szakmai zsűri szerint a Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyér lett az év Innovatív kenyere. A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú, 24 órás kovászolási eljárással és hozzáadott élesztő nélkül készül.
Sós sétáló sütemény
A kategória követelményei a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak. A zsűri figyelt a termékek alakjára, illatára, ízére, esztétikus megjelenésére, a tészta bélzetére és a pékáru praktikus, séta közben könnyen fogyasztható kialakítására.
A Sós sétáló sütemény kategóriát a Varga Pékség 95 Kft. által készített Pásztor reggeli nyerte meg. A nyertes termék alapja a jó minőségű, francia vajjal készült, adalékmentes francia croissant, melyben tökéletes harmóniát alkot a házi juhtúróból, házi sonkából és lilahagymából készült töltelék.