Epres panna cotta
Hozzávalók / 6 adagpanna cotta
4 dl habtejszín
2 dl tej
4 db bodzavirág (lecsipkedve a száráról)
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 g zselatin (por)
epervelő
30 dkg eper
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
2 ek barna cukor
1 csapott ek étkezési keményítő
1 dl víz
Elkészítés
1.Öntsük bele egy edénybe a tejszínt és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét.
2.Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.
3.Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük fel forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik.
4.Ezután szintén szűrjük át, majd töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen (akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk).
5.Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, egyesével állítsuk pár pillanatra meleg vízbe, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra (érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben ki fog jönni).
6.Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, és adjunk hozzá a vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze, és kisebb lángon főzzük két-három percig.
7.A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen (pár pillanat alatt besűrűsödik).
8.Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből, és úgy kínáljuk.
Forrás: NoSalty