Epres morzsás linzer
2025-05-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

A töltelékhez:

-45 dkg mirelit eper

-8 dkg cukor

-1 vaníliás cukor

-2 dkg vaníliás pudingpor

-2 dkg teavaj

A tésztához:

-20 dkg finomliszt + a nyújtáshoz

-2 dkg vaníliás pudingpor

-10 dkg porcukor

-1 csipet só

-½ teáskanál sütőpor

-10 dkg hideg teavaj

-1 tojássárgája

Elkészítés:

A töltelékhez az epret a cukorral, vaníliás cukorral és vajjal tegyük egy kisebb lábosba és időnként megkeverve főzzük addig, amíg forrni kezd. Ekkor vegyük le, hintsük meg a pudingporral és keverjük bele, ha már csomómentes a vajat is forgassuk bele és hagyjuk langyosra hűlni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, (160 fok légkeveréssel) alsó-felső sütés, és egy közepes (20x30cm-es) tepsit sütőpapírral bélelünk. A tésztához egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, pudingport, porcukrot, sót és sütőport. Kockázzuk bele a vajat és morzsoljuk el a liszttel. Amikor már morzsás a harmadát tegyük féle. A maradékhoz adjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretére a tésztát és emeljük bele.

A tésztán terítsük el az epres tölteléket egyenletesen. Szórjuk meg a félretett morzsával egyenletesen és tegyük az előmelegített sütőbe és 40 perc alatt süssük készre. Kihűlés után tároljuk jól záródó dobozban maximum 2 napig. /12 szelet/

Tipp: Ugyanezt a receptet elkészítheted ugyanilyen mennyiségben almával, áfonyával vagy szilvával is.