Epres morzsás linzer
Hozzávalók
A töltelékhez:
-45 dkg mirelit eper
-8 dkg cukor
-1 vaníliás cukor
-2 dkg vaníliás pudingpor
-2 dkg teavaj
A tésztához:
-20 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
-2 dkg vaníliás pudingpor
-10 dkg porcukor
-1 csipet só
-½ teáskanál sütőpor
-10 dkg hideg teavaj
-1 tojássárgája
Elkészítés:
A töltelékhez az epret a cukorral, vaníliás cukorral és vajjal tegyük egy kisebb lábosba és időnként megkeverve főzzük addig, amíg forrni kezd. Ekkor vegyük le, hintsük meg a pudingporral és keverjük bele, ha már csomómentes a vajat is forgassuk bele és hagyjuk langyosra hűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, (160 fok légkeveréssel) alsó-felső sütés, és egy közepes (20x30cm-es) tepsit sütőpapírral bélelünk. A tésztához egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, pudingport, porcukrot, sót és sütőport. Kockázzuk bele a vajat és morzsoljuk el a liszttel. Amikor már morzsás a harmadát tegyük féle. A maradékhoz adjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretére a tésztát és emeljük bele.
A tésztán terítsük el az epres tölteléket egyenletesen. Szórjuk meg a félretett morzsával egyenletesen és tegyük az előmelegített sütőbe és 40 perc alatt süssük készre. Kihűlés után tároljuk jól záródó dobozban maximum 2 napig. /12 szelet/
Tipp: Ugyanezt a receptet elkészítheted ugyanilyen mennyiségben almával, áfonyával vagy szilvával is.