Elrendezett házasság? – Vajon működhet egyáltalán?
2021-06-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A címet olvasva bizonyára sokan elgondolkoznak, hogy ebben a modern korban van-e létjogosultsága erről a témáról beszélni, de bármennyire is hihetetlennek tűnik, ez a jelenség nem tűnt el a mai napig sem világunkból.

Mit is jelent az „elrendezett házasság” fogalma? Amikor két ember, akik egyáltalán nem, vagy csak alig ismerik egymást, úgy lépnek frigyre, hogy azt a szülők, vagy egyéb külső befolyás dönti el helyettük. Egy ilyen kényszer, a szerelmet nélkülöző elköteleződés legtöbbünk számára ijesztő és el sem tudjuk képzelni, hogy egyáltalán működőképes lehet egy kapcsolat ebben a formában. Mégis van néhány tényező, amely akár hosszabb távon is fenntarthatóvá teheti két ember együttélését.

- Tiéd a családod jóváhagyása.

Az elrendezett házasságok túlnyomó részében a szülők nagy szerepet vállalnak a döntéshozatalban, és a pár kiválasztásában. Az igazság az, hogy a szüleidnél jobban, talán senki nem ismer Téged, a személyiségedet, a lelki vívódásaidat, vagy éppen a céljaidat. Könnyen előfordulhat akár az is, hogy jobb társat választanak Neked, mint Te magad, ha nem utasítod vissza a próbálkozásaikat.

- Fokozatosan megismeritek egymást.

Az emberek többsége a hagyományos módon csinálja. Megismerkedik valakivel (akár egy rendezvényen, egy munkahelyen, vagy éppen regisztrál egy online társkeresőn), aztán randiznak néhányszor, hogy jobban megismerhessék egymást, és eldönthessék, hogy miként alakulnak az érzéseik. Ha minden jól működik, akkor pár év után örökre összekötik az életüket. Ezzel szemben egy elrendezett házasságban fordítva mennek a dolgok. Először elköteleződik két ember, és a kényszerű együttélésben nem tehetnek mást, mint hogy lassan kiismerik egymást.

- Nincs félelem az elköteleződéstől.

Ez talán egy nyilvánvaló megállapításnak tűnhet, de igaz. Egy ilyen pár már túl van ezen a ponton, és a felmerülő egyéb nehézségekkel már kéz a kézben küzdhetnek, és együtt, egy csapatként fejlődhetnek. Különösen a férfiaknál nagy előny ez, hiszen ők azok, akik hajlamosabbak megfutamodni egy kapcsolat komolyabbra fordításának ötlete elől. Ezzel szemben itt nincs egérút, inkább el kell fogadni, ami van.

Ezt is olvasd el! - Hogyan érd el, hogy ne csak egy futó kaland legyél?

- Szorosabb a kötelék.

Pontosan azért, mert mindkét fél érdeke az, hogy jobban megismerjék egymást, ezért elkötelezettebbek is lesznek a másik iránt, így az intimitás egy magasabb szintjére is felérhetnek együtt. Több kommunikációra és időráfordításra van szükségük ahhoz, hogy ez a házasság működhessen, a hozzáadott erőfeszítés pedig közelebb hoz egymáshoz két embert.

- Mindkét család támogatását élvezitek.

Ezt sajnos nem minden pár mondhatja el azok közül, akik maguk választottak párt. Hányszor hallunk, olvasunk olyan esetekről, amikor egy fiú vagy lány elhidegül a szüleitől a párja kedvéért. Pedig a családi háttér elengedhetetlenül fontos egy kiegyensúlyozott párkapcsolathoz. Egy elrendezett házasságban, ahol lényegében a szülők döntöttek a pár további közös életéről ilyen veszély fel sem merül. Ebben a helyzetben a család is támogató szerepet vállal, és mindent megtesz azért, hogy ez a házasság a lehető legjobban működhessen.

Saját kultúránkban talán idegenül hangzik az elrendezett házasság intézménye, hiszen el sem tudnánk képzelni közös életet szerelem nélkül, de a fentiek tükrében talán jobban át tudjuk érezni, hogy miért mennek bele mégis a világ egyes pontjain hasonló kapcsolatokba.