Élet a szakítás után – 8 fázis az újrakezdésig – 2. Fájdalom és gyász
2023-10-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy szakítás mindannyiunk életében meghatározó történés, olyannyira, hogy van, aki akár élete végéig magán cipeli a terheit. De nem kell ennek így lennie, hiszen bármennyire is szomorú esemény, bármennyire is tud fájni, az élet nem áll meg, és a boldogság lehetősége mindenki számára nyitva áll. Számodra is. Persze ehhez 8 fázison kell átesned, és megtanulni minden szakaszban a leckét, hogy a végén valóban készen állhass valami újra.

A gyógyulási folyamat első fázisáról korábbi cikkünkben olvashattál, nézzük most a másodikat, amely nem más, mint a fájdalom és gyász időszaka, amely gyakran a legnehezebb és legérzelmileg legkimerítőbb rész. Miután az első sokk és tagadás fázisát megélted, elérkezel ahhoz a ponthoz, ahol kezded feldolgozni és elfogadni a szakítás tényét.

Ebben a fázisban lehetőséged van átélni és megélni a kapcsolat véget értével kapcsolatos mély fájdalmat. A szív szó szerint és képletesen is fájhat. Hiszen elveszítetted azt, akit szerettél, és egyúttal a megszokott hétköznapi életed is megváltozott. Sokan ebben az időszakban teljesen elszigetelődnek, a lelki problémák testi tünetekkel párosulhatnak, például étvágytalanság vagy alvásproblémák is jelentkezhetnek.

Az érzelmek hullámzása jellemzi ezt a fázist. A mélységes bánat és szomorúság idején jó és hasznos a sírás, vagy az érzelmek bármilyen egyéb formában történő kiadása. Úgy érezheted, hogy egy darabot kiszakítottak a szívedből, és nehéz visszatalálnod önmagadhoz, a céljaidhoz.

A gyászfolyamatot a saját tempódban kell megélned, nem lehet siettetni. Mindenki eltérően dolgozza fel a fájdalmat és a veszteséget. Jó, ha vannak pár barát, családtag a környezetedben, akiktől támogatást kérhetsz vagy akár szakemberhez is fordulhatsz segítségért.

Ebben a fázisban az önreflexió és az önismeret is kiemelkedő fontosságú. Egy kivételes lehetőséged nyílik arra, hogy jobban megismerd önmagad, hogy megértsd, mi vezetett a szakításhoz, és hogy milyen változtatásokat kell esetleg tenned az életedben.

A fájdalom és gyász fázisa nem könnyű, de ez az időszak lehetőséget ad a személyes növekedésre és fejlődésre. Meg kell engedned magadnak a fájdalmat és az érzéseket, és meg kell próbálnod elfogadni a változást.