Krémes szelet
Hozzávalók egy kb. 22x26 cm-es tepsihez:
-6 tojás
-6 csapott evőkanál kristálycukor
-6 csapott evőkanál darált dió
-6 csapott evőkanál finomliszt
-1 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
-3 dl tej
-3 evőkanál liszt
-1 tojás
-15 dkg porcukor
-15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
A mázhoz:
-5 dkg vaj
-1 evőkanál kakaópor
-1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük - fehéredésig, míg a cukor el nem olvad. Hozzáadjuk a darált diót, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül lazán beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is. A tepsit enyhén kivajazzuk, beleegyengetjük a tésztát, majd előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát! Kiborítjuk a megsült tésztát egy süteményrácsra, hagyjuk kihűlni.
A krémhez egy lábasban csomómentesre keverjük a lisztet és a tojást, majd fokozatosan felengedjük a tejjel - simára keverjük. Alacsony lángon folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A lábast hideg vízbe állítjuk, kevergetve kihűtjük a krémet!
A vajat és a porcukrot kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt krémet.
A mázhoz a hozzávalókat alacsony lángon megolvasztjuk, simára keverjük.
Összeállításnál a piskótára simítjuk a krémet, melyet bevonunk a mázzal, fél óráig szoba-hőmérsékleten hagyjuk a süteményt, hogy a máz kihűljön, majd legalább 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy egy picit megdermedjen a krém és a máz
Forró vízbe mártott, megtörölt késsel tetszés szerint szeleteljük.