Krémes szelet
2023-10-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók egy kb. 22x26 cm-es tepsihez:

-6 tojás

-6 csapott evőkanál kristálycukor

-6 csapott evőkanál darált dió

-6 csapott evőkanál finomliszt

-1 kávéskanál sütőpor

A krémhez:

-3 dl tej

-3 evőkanál liszt

-1 tojás

-15 dkg porcukor

-15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

A mázhoz:

-5 dkg vaj

-1 evőkanál kakaópor

-1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük - fehéredésig, míg a cukor el nem olvad. Hozzáadjuk a darált diót, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül lazán beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is. A tepsit enyhén kivajazzuk, beleegyengetjük a tésztát, majd előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát! Kiborítjuk a megsült tésztát egy süteményrácsra, hagyjuk kihűlni.

A krémhez egy lábasban csomómentesre keverjük a lisztet és a tojást, majd fokozatosan felengedjük a tejjel - simára keverjük. Alacsony lángon folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A lábast hideg vízbe állítjuk, kevergetve kihűtjük a krémet!

A vajat és a porcukrot kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt krémet.

A mázhoz a hozzávalókat alacsony lángon megolvasztjuk, simára keverjük.

Összeállításnál a piskótára simítjuk a krémet, melyet bevonunk a mázzal, fél óráig szoba-hőmérsékleten hagyjuk a süteményt, hogy a máz kihűljön, majd legalább 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy egy picit megdermedjen a krém és a máz

Forró vízbe mártott, megtörölt késsel tetszés szerint szeleteljük.