Élesztős krumplipogácsa
2023-07-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 45 darabhoz

-50 dkg burgonya

-5 dkg élesztő

-50 dkg liszt

-2 tojássárga

-20 dkg libazsír (lehet vaj is)

-1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

Az élesztőt kevés langyos vízbe morzsoljuk. A kihűlt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a tojások sárgáját, a zsírt, majd beleöntjük az élesztős vizet, és a tésztát alaposan összegyúrjuk. Letakarva addig pihentetjük, amíg duplájára nő.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, és a tészta tetejét éles késsel bekockázzuk.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 -ra előmelegítjük. A tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tepsire tesszük, és a tetejét megkenjük a felvert tojással. A sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Munka: kb. 30 perc + kelesztés, sütés