Élesztős krumplipogácsa
Hozzávalók kb. 45 darabhoz
-50 dkg burgonya
-5 dkg élesztő
-50 dkg liszt
-2 tojássárga
-20 dkg libazsír (lehet vaj is)
-1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt kevés langyos vízbe morzsoljuk. A kihűlt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a tojások sárgáját, a zsírt, majd beleöntjük az élesztős vizet, és a tésztát alaposan összegyúrjuk. Letakarva addig pihentetjük, amíg duplájára nő.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, és a tészta tetejét éles késsel bekockázzuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 ℃-ra előmelegítjük. A tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tepsire tesszük, és a tetejét megkenjük a felvert tojással. A sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Munka: kb. 30 perc + kelesztés, sütés