Diós-karamellás krémes
2025-04-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 10 szelethez

A tésztához:

-6 tojás

-4 ek. meleg víz

-15 dkg cukor

-1,5 dl olaj

-15 dkg liszt

-15 dkg darált dió

-1 csomag sütőpor

A krémhez:

-20 dkg cukor

-2 dl víz

-1 tojás

-3 ek. cukor

-3 ek. liszt

-12,5 dkg vaj

-3 dl habtejszín

-10 dkg dió, durvára vágva

Elkészítés:

A tojásfehérjét a csipetnyi sóval és a vízzel habosra verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, végül az olajat.

A sütőt 180 °C-re előmelegítjük. A lisztet, a sütőport és a diót tálban összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba. A kész masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30cm) öntjük, 25-30 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot a vízzel addig főzzük, míg aranybarna karamellt kapunk. Néhány evőkanálnyit félreteszünk belőle.

A tojást felverjük a 3 evőkanál cukorral, hozzákeverjük a lisztet, majd a kihűtött karamellszirupot. Visszatesszük a tűzre, és sűrű keverés mellett pudingot főzünk belőle. A tűzhelyről levéve hozzákeverjük a vajat és kihűtjük. Felverjük a tejszínhabot, és a krémbe forgatjuk.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, és a krém felét rákenjük az első lapra. Óvatosan rátesszük a második lapot, és a maradék krémet a tetejére kenjük. Rácsorgatjuk a félretett karamellt. Megszórhatjuk felaprított dióval, amit érdemes előtte megpirítani. Hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra elteltével szeletelhetjük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 5 óra múlva