Diós-karamellás krémes
Hozzávalók 10 szelethez
A tésztához:
-6 tojás
-4 ek. meleg víz
-15 dkg cukor
-1,5 dl olaj
-15 dkg liszt
-15 dkg darált dió
-1 csomag sütőpor
A krémhez:
-20 dkg cukor
-2 dl víz
-1 tojás
-3 ek. cukor
-3 ek. liszt
-12,5 dkg vaj
-3 dl habtejszín
-10 dkg dió, durvára vágva
Elkészítés:
A tojásfehérjét a csipetnyi sóval és a vízzel habosra verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, végül az olajat.
A sütőt 180 °C-re előmelegítjük. A lisztet, a sütőport és a diót tálban összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba. A kész masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30cm) öntjük, 25-30 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a cukrot a vízzel addig főzzük, míg aranybarna karamellt kapunk. Néhány evőkanálnyit félreteszünk belőle.
A tojást felverjük a 3 evőkanál cukorral, hozzákeverjük a lisztet, majd a kihűtött karamellszirupot. Visszatesszük a tűzre, és sűrű keverés mellett pudingot főzünk belőle. A tűzhelyről levéve hozzákeverjük a vajat és kihűtjük. Felverjük a tejszínhabot, és a krémbe forgatjuk.
A kihűlt piskótát kettévágjuk, és a krém felét rákenjük az első lapra. Óvatosan rátesszük a második lapot, és a maradék krémet a tetejére kenjük. Rácsorgatjuk a félretett karamellt. Megszórhatjuk felaprított dióval, amit érdemes előtte megpirítani. Hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra elteltével szeletelhetjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva