A cukor vagy az édesítőszer a károsabb?
Rengeteg hír és vita kering a túlzott cukorfogyasztás hátrányairól és az édesítőszerek körül. Az bizonyos, hogy a cukor nagy mennyiségű fogyasztása számos negatív hatással bír, de mi a helyzet az édesítőszerekkel?Több tanulmány, cikk is napvilágot látott, amikben azt ecsetelik, hogy az édesítőszerek mennyire károsak az egészségünkre. Egyes tanulmányok állítják, hogy a gyümölcsökből előállított fruktóz, amit édesítőszerként használnak, előidézi a zsírsejtek növekedését, cukorbetegséget és szívbetegségeket okoz. Amit a fruktóz rovására írnak: elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint, vitamin- és ásványianyag-hiány, májbetegség, ízületi gyulladás, szívbetegség.
A cukor rovásán sincs azonban kevesebb. De melyik kártékonyabb, mi az igazság?
Az orvosok és szakértők elmagyarázták, hogy különbséget kell tennünk a természetes és hozzáadott cukrok között. Az előbbiek például a gyümölcsökben találhatóak, az utóbbi meg például a cukros üdítőkben. Ezek a nagyon károsak az egészségre és okozzák a fent említett tüneteket.
Azonban a ma használt édesítőszerekről, például szacharin és aszpartám, kiderítették, hogy nem károsak az egészségre, a korábban felröppent tévhitek ellenére. A szacharint 2000-ben eltávolították a rákos daganatot okozó anyagok listájáról.
Az édesítőszerek nem emelik a vércukrot, néha hasfájást okozhatnak, segítenek a fogyásban, de mindenek előtt biztonságosak. De a hozzáadott cukrot nagy ívben kerüljük, mert rendkívül károsak!
Forrás: HVG / Egészségmagazin