Cukkinifőzelék
2025-05-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A főzelékhez:

-4 cukkini

-15 dkg burgonya

-1 fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 csokor petrezselyem

-1 csokor kapor + a tálaláshoz

-2 ek. olaj

-6 dl zöldségleves, kockából

-1 dl főzőtejszín

A tálaláshoz:

-4 virsli

-4 ek. tejföl

-1 csipet fűszerpaprika

Elkészítés:

A cukkinikat megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd a feleket is félbe. A magházát eltávolítjuk és félretesszük. A cukkinihasábokat pedig felszeleteljük. A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, felaprítjuk.

Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a fele olajat, a hagymát lepirítjuk benne, hozzákeverjük a cukkiniszeletek negyedét és a magházat, a fokhagymát, a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és barnára pirítjuk.

A zöldségeket felöntjük a levessel és a tejföllel, puhára főzzük. Beleszórjuk a felaprított petrezselymet, kaprot, és botmixerrel leturmixoljuk.

Serpenyőben a maradék olajon a maradék cukkiniszeleteket, barnára pirítjuk, majd a krémes alapba keverjük, 1-2 perc alatt összefőzzük. Sózzuk, borsozzuk.

A főzeléket tányérokba adagoljuk, ráteszünk 1-1 kanál tejfölt és ízlés szerint sült virslivel, pirított szalonnával, friss kaporral díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc

Fogyasztható: kb. 40 perc