Cukkinifőzelék
Hozzávalók 4 személyre
A főzelékhez:
-4 cukkini
-15 dkg burgonya
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 csokor petrezselyem
-1 csokor kapor + a tálaláshoz
-2 ek. olaj
-6 dl zöldségleves, kockából
-1 dl főzőtejszín
A tálaláshoz:
-4 virsli
-4 ek. tejföl
-1 csipet fűszerpaprika
Elkészítés:
A cukkinikat megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd a feleket is félbe. A magházát eltávolítjuk és félretesszük. A cukkinihasábokat pedig felszeleteljük. A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, felaprítjuk.
Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a fele olajat, a hagymát lepirítjuk benne, hozzákeverjük a cukkiniszeletek negyedét és a magházat, a fokhagymát, a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és barnára pirítjuk.
A zöldségeket felöntjük a levessel és a tejföllel, puhára főzzük. Beleszórjuk a felaprított petrezselymet, kaprot, és botmixerrel leturmixoljuk.
Serpenyőben a maradék olajon a maradék cukkiniszeleteket, barnára pirítjuk, majd a krémes alapba keverjük, 1-2 perc alatt összefőzzük. Sózzuk, borsozzuk.
A főzeléket tányérokba adagoljuk, ráteszünk 1-1 kanál tejfölt és ízlés szerint sült virslivel, pirított szalonnával, friss kaporral díszítve tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc