Csodatévő zellerlé: valóban annyira egészséges?
2022-05-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A zellert ismerjük levesalapanyagként vagy ropogós nyers snackként. Nemrégiben azonban a zellerlé zöld csodaitalként is berobbant a köztudatba. A kérdés csak az: minek köszönheti a népszerűségét?

A zellerlé-hullámot az Instagramon „Medical Medium” néven ismert Anthony William indította el, aki megismertette a világgal a zöldség számos áldásos hatását. És mint tudjuk: az Instagram inspirál. A #celeryjuicechallenge-dzsel egy globális mozgalom jött létre. Az egész világ zellerlevet iszik.

 

3 ok, amiért szeretjük a zellerlevet

1. A zellerlé segít az egészségünk megőrzésében

A zöldségnek számos pozitív egészségügyi hatása ismert. Az igazat megvallva, teljesen forradalminak mégsem lehet nevezni ezt a felfedezést: a kínai orvostudomány (TCM) a zellerlevet magas vérnyomás kezelésére alkalmazza, az ayurvédában pedig már régóta emésztési problémák, demencia és a Parkinson-kór gyógyszereként használják. A benne található antioxidánsoknak rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. A zeller immunrendszererősítő, valamint vércukor- és koleszterinszint szabályozó növény hírében áll.

2. A karcsúsító csodaital

A zeller vízhajtó hatású, és alaposan átmossa a húgyhólyagot és a veséket. Csodás alakformáló mellékhatása: állítólag erősíti a kötőszövetet, és gátolja a vízfelhalmozódást a szövetekben. A zellerlé magas ásványi anyag- és nedvességtartalmánál fogva értékes tápanyagforrás, és segít újra fitté varázsolni a testünket. Aki gyakori falási rohamokkal küzd, annak is ajánlott beépítenie az étrendjébe a zöld levet: a benne lévő rengeteg rost több óra jóllakottság-érzést biztosít – mindezt úgy, hogy energiatartalma igazán csekély, 100 g szárzeller csupán 16 kalóriát és 0,2 gramm zsírt tartalmaz.

3. Zellerlével a szép bőrért és hajért

Az antioxidánsok nemcsak a gyulladások ellen védenek, hanem a bőrképet is javítják. Ezenkívül a zellerlében található másodlagos növényi anyagok, mint a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin is segít a szabadgyökök megkötésében és ezzel a bőröregedési folyamatok lelassításában. Leegyszerűsítve ez a következőt jelenti: a zeller véd az UV-sugarak ellen, és még a ráncocskák kialakulásában, valamint az akne kezelésében is segít. A benne található ásványi anyagok és vitaminok ezenkívül a töredező körmöket és hajat is megerősítik.

 

Így fogyaszd

A reggeli zellerlé elűz minden gondot és bánatot? Igen! Hatása korán reggel, önmagában fogyasztva a legjótékonyabb. Lendületbe hozza az anyagcserét, és a testet már a reggeli elfogyasztása előtt rengeteg folyadékhoz juttatja, hogy igazán fitten indíthassuk a napot. Ugyanis a szárzeller 95% vizet tartalmaz. Kávéimádók, figyelem! A zellerlé akár a reggeli eszpresszónál is több energiát adhat.

Így készül

A zellerlé-guru, Anthony William egészségmegőrzés céljából napi 500 ml zöld lé elfogyasztását javasolja. Jóllehet a zellerlé pozitív hatásait tudományosan még nem támasztották alá, ráadásul emésztést segítő és méregtelenítő hatása miatt nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést vagy gyomorfájást okozhat. Ezért kezdetben inkább csak kisebb adagokat fogyasszunk belőle, és figyeljük, hogy reagál rá a szervezetünk.


A vásárlásnál a következőkre ügyelj:

A szárzeller az egyik legerősebben permetezett zöldségfajta, ezért feltétlenül bio minőségűt vásárolj belőle.

A zellergumó semmiben sem marad el a szárzellertől. Jóllehet a gumó íze valamivel erőteljesebb, és kevésbé jól használható lé és smoothie nyers alapanyagaként.

A zellerlé elkészítése:

Zöldség-gyümölcscentrifugával: Pucold meg a friss, zöld zellerszárakat, vágd le a végüket, darabold fel, és készíts belőlük levet.

Turmixgéppel: akinek nincs zöldségcentrifugája, az egy jó teljesítményű turmixgépben is megpróbálhatja elkészíteni a levet. Ehhez vágd a szárzellert kisebb darabokra, és turmixold le. Ezt követően nyomkodd át a zellerpürét egy szűrőkendőn, és gyűjtsd össze a levét egy tálban. 

Aki nem rajong a zeller ízéért, az sárgarépával, almával, uborkával, körtével vagy ananásszal is kombinálhatja azt. A zellerlé-szakértők azonban úgy gondolják, hogy más zöldségekkel és gyümölcsökkel összemixelve már nem egészen olyan hatású, mintha önmagában fogyasztanánk.

A zellerlé jól lezárva hűtőszekrényben akár több órán át is tárolható. Viszont vigyázat: ha a friss lé oxigénnel találkozik, a beinduló oxidációs folyamat miatt sok értékes tápanyag elillan belőle, amit a színe és az íze megváltozása jelez. 

Forrás: Activebeauty