Csodanövény az emésztésre és vércukorra
2023-05-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A quinoa gluténmentes gabonaféle, amely tele van tápanyagokkal, hipp-hopp elkészíthető, emellett pedig édes és sós ételekhez is tökéletesen felhasználható. Lássuk, milyen előnyöket nyújt szervezetünknek!

1. Tele van tápanyagokkal

A quinoa valójában egy álgabona, akárcsak a hajdina és az amaránt.

A quinoának számos fajtája létezik, köztük a vörös, a fekete és a fehér. Alacsony a kalóriatartalma (1 csésze 222 kcal-t tartalmaz), emellett gazdag fehérjében, rostban, B6 vitaminban, E-vitaminban, vasban és cinkben.

2. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi vegyületeket tartalmaz

A quinoa számos olyan növényi vegyületet tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. Ilyen például a kvercetin és a kaempferol. Ezek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és antioxidánsként működnek a szervezetben, ami azt jelenti, hogy segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököktől.

3. Magasabb a rosttartalma, mint sok gabonafélének

A quinoa másik fontos előnye a magas rosttartalma. Egy 1 csésze (185 gramm) adag főtt quinoa 5,18 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú élelmiszerek étrendbe való beillesztése támogatja az emésztésedet: elősegítik a rendszeres bélmozgást és táplálják a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat, emellett a jóllakottság érzetét is fokozzák.

4. Gluténmentes, ezért nagyszerű a gluténérzékenyek számára is

A gluténmentes diétát követőknek gluténmentes alternatívákat kell választaniuk a gluténtartalmú gabonafélék, például a búza, az árpa és a rozs helyett.

A quinoa természetesen gluténmentes, és tápláló választás azoknak, akik ki akarják vagy akiknek ki kell iktatniuk a glutént az étrendjükből.

A finomított összetevőkkel készült gluténmentes termékekkel ellentétben a quinoa jó forrása azoknak a tápanyagoknak, amelyek a gluténmentes étrendből gyakran hiányoznak, mint például a rost, a folsav, a cink és a magnézium

5. Kiváló fehérjeforrás

A quinoa jó fehérjeforrás, csészénként (185 gramm) 8 grammot tartalmaz.

A quinoát gyakran nevezik teljes értékű fehérjének. Ez azért van így, mert mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezeted nem tud magától előállítani. Ha növényi alapú étrendet követsz, a quinoát babbal, tofuval és vegyes zöldségekkel kombinálva pillanatok alatt növényi alapú, fehérjében gazdag ételt készíthetsz.