Csirkemell mézes csokoládészószban
2025-03-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-4 szelet csirkemellfilé

-2 ek. morzsolt rózsabors

-5 ek. olívaolaj

-10 dkg étcsokoládé (70%-os)

-1 ek. méz

-1 dl főzőtejszín (20%-os)

A körethez:

-60 dkg friss mángold

-3 gerezd fokhagyma

-2 ek. vaj

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, és a rózsaborsban megforgatjuk. A mángoldot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, nagy darabokra tépkedjük (ha vásárláskor a mángoldleveleken rajta van a levélnyele, ne vágjuk le). A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A borsos melldarabokat serpenyőben, a forró olajon körbesütjük, tepsibe tesszük, és a sütőben kb. 15 perc alatt átsütjük, hogy a hús közepe szaftos maradjon.

A csokiszószhoz a csokoládét tálkába tördeljük, vízgőz fölött felolvasztjuk. Belekeverjük a mézet, a tejszínt, és lassú tűzön, lassan keverve 4 percig főzzük.

A körethez mángoldot a forró vajra tesszük, rászórjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, és közepes tűzön összeforgatjuk, hogy a levelek éppen csak összeessenek. Tálaláskor a fokhagymás mángoldot tányérra szedjük, ráfektetjük a felszeletelt mellet, és körbelocsoljuk a mézes csokoládészósszal. Forrón kínáljuk.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva