Crème caramel
Hozzávalók 4 személyre
A krémhez:
-1 l tej
-6 tojás
-3 tojássárgája
-20 dkg cukor
-1 rúd vanília
A karamellhez:
-15 dkg cukor
-4 ek. víz
Elkészítés:
A karamellhez a cukrot felolvasztjuk a vízzel, és szép lassan karamellizáljuk. Kis szufléformákba vagy egyenes falú csészékbe öntjük. Gyorsan végezzük, hogy ne dermedjen meg.
A tejet a cukorral és a félbevágott vaníliarúddal felforraljuk. Az egész tojásokat a sárgákkal habverővel kicsit elkeverjük, folyamatos keverés mellett a tejet hozzáöntjük, lehúzzuk a tűzről, és pár percig hagyjuk hűlni.
A sütőt 150 C-fokra előmelegítjük. A cukros tejet a kihűlt karamellre öntjük, a formákat magasabb falú tepsibe állítjuk, a formák feléig felöntjük vízzel. Légmentesen kétszer letakarjuk alufóliával, és a sütőben 40-50 percig pároljuk-gőzöljük.
Hagyjuk kihűlni, és 2-3 órát a hűtőben pihentetjük. Tálaláskor forró vízbe állítjuk a formákat 1 percre, majd a formákból tányérra borítva kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva