Crème caramel
2024-10-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A krémhez:

-1 l tej

-6 tojás

-3 tojássárgája

-20 dkg cukor

-1 rúd vanília

A karamellhez:

-15 dkg cukor

-4 ek. víz

Elkészítés:

A karamellhez a cukrot felolvasztjuk a vízzel, és szép lassan karamellizáljuk. Kis szufléformákba vagy egyenes falú csészékbe öntjük. Gyorsan végezzük, hogy ne dermedjen meg.

A tejet a cukorral és a félbevágott vaníliarúddal felforraljuk. Az egész tojásokat a sárgákkal habverővel kicsit elkeverjük, folyamatos keverés mellett a tejet hozzáöntjük, lehúzzuk a tűzről, és pár percig hagyjuk hűlni.

A sütőt 150 C-fokra előmelegítjük. A cukros tejet a kihűlt karamellre öntjük, a formákat magasabb falú tepsibe állítjuk, a formák feléig felöntjük vízzel. Légmentesen kétszer letakarjuk alufóliával, és a sütőben 40-50 percig pároljuk-gőzöljük.

Hagyjuk kihűlni, és 2-3 órát a hűtőben pihentetjük. Tálaláskor forró vízbe állítjuk a formákat 1 percre, majd a formákból tányérra borítva kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva