Cassoulet – babbal és libával
Hozzávalók 4 személyre
-50 dkg fehérbab
-4 kisebb libacomb
-15 dkg húsos szalonna vagy hasaalja
-1 nagy fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-3 nagyobb paradicsom
-3 ek. libazsír
-25 dkg sertéskolbász
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Másnap a beáztatott babot friss sós vízben 20-30 percig főzzük. Közben a húst megmossuk, a szalonnát felkockázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, a paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk.
Nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a libazsír felét, majd a szalonnát, a hagymát és a fokhagymát barnára pirítjuk benne. Belefektetjük a libacombokat, a paradicsommal és a fűszerekkel és összeforraljuk.
A sütőt 140 °C-ra előmelegítjük. A kolbászokat nagyobb darabokra vágjuk, a maradék libazsíron megpirítjuk. A megfőtt babot lecsepegtetjük, és egy tűzálló tálba (cserépedény a legalkalmasabb a célra) áthelyezzük a szaftos hússal együtt. Belerakjuk a kolbászt, letakarjuk, és a tálat a sütőbe tesszük. Bő 3 órán át rá se kell nézni, hagyjuk az ételt átsülni/átfőni. Ha elkészült, friss, ropogós kenyérrel vagy bagettel tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap