Cassoulet – babbal és libával
2025-01-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

-50 dkg fehérbab

-4 kisebb libacomb

-15 dkg húsos szalonna vagy hasaalja

-1 nagy fej vöröshagyma

-3 gerezd fokhagyma

-3 nagyobb paradicsom

-3 ek. libazsír

-25 dkg sertéskolbász

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk. Másnap a beáztatott babot friss sós vízben 20-30 percig főzzük. Közben a húst megmossuk, a szalonnát felkockázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, a paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk.

Nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a libazsír felét, majd a szalonnát, a hagymát és a fokhagymát barnára pirítjuk benne. Belefektetjük a libacombokat, a paradicsommal és a fűszerekkel és összeforraljuk.

A sütőt 140 °C-ra előmelegítjük. A kolbászokat nagyobb darabokra vágjuk, a maradék libazsíron megpirítjuk. A megfőtt babot lecsepegtetjük, és egy tűzálló tálba (cserépedény a legalkalmasabb a célra) áthelyezzük a szaftos hússal együtt. Belerakjuk a kolbászt, letakarjuk, és a tálat a sütőbe tesszük. Bő 3 órán át rá se kell nézni, hagyjuk az ételt átsülni/átfőni. Ha elkészült, friss, ropogós kenyérrel vagy bagettel tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: másnap