Cannoli, a legfinomabb süti Szicíliából
2021-02-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az egyik legfinomabb olasz édesség a cannoli, omlós-ropogós tésztával és édes-selymes ricottakrémmel, mindez mutatós szivarkának elkészítve. Sajnos itthon csak akkor kóstolhatjuk, ha mi magunk elkészítjük.

Az olasz konyhának rengeteg finom fogást és desszertet köszönhetünk, Szicíliából viszont nehezebben érkeznek el hozzánk a kiváló helyi jellegzetességek. Ilyen a cannolo, vagyis többes számban cannoli is, ami tulajdonképpen egy habroló, a szó maga csövet jelent. A tésztája egy nagyon izgalmas, olajban sütött omlós tészta, a tölteléke pedig tejszínnel selymesített ricotta, többnyire kandírozott gyümölccsel gazdagítva, de gyakori a darabolt pisztáciával vagy aprított csokival összeforgatott töltelék is.

Eredetileg farsangi sütemény volt, de annyira népszerű lett, hogy ma már egész évben kapható, és terjed Olaszország-szerte.

Fontos tudni, hogy a krémtől felpuhul a tészta, ami egy teljesen természetes folyamat, így aki jó ropogósan szereti, az csak közvetlenül fogyasztás előtt töltse meg a szivarkákat. A kisütött és kihűlt tészta akár egy hétig is eltartható zárt dobozban, így tulajdonképpen egy jól előkészíthető desszertről van szó.

 

Cannoli tejszínes ricottakrémmel

Hozzávalók:

40 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg cukor

2 tojás

1/2 dl Marsala (édes desszertbor)

csipet só

olaj a sütéshez

A töltelékhez:

25 dkg ricotta

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

1 narancs reszelt héja

1,5 dl tejszín

kandírozott citrushéj

reszelt vagy aprított csokoládé

Elkészítés:

1. A lisztet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, a tojásokat és a desszertbort, összedolgozzuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.

2. Közben elkészíthetjük a tölteléket: a ricottát a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal alaposan kikeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd a ricottával összeforgatjuk.

3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk, majd akkora négyzetekre vágjuk, hogy körbeérje a fém habrolócsöveket, finoman rányomkodjuk.

4. Bőséges olajat melegítünk, ha kellően forró, akkor beletesszük az előkészített csöveket, és szép pirosra sütjük. Szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, ha kissé hűltek, akkor kinyomjuk belőlük a fémformákat.

5. A ricottakrémet habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük a kihűlt tésztaszivarkákat. Ízlés szerint kandírozott citrushéjjal vagy csokiforgáccsal megszórjuk.

Forrás: Cookta