Brownie sajttorta
Hozzávalók kb. 24 szelethez:
A barna részhez:
-20 dkg étcsokoládé
-15 dkg vaj
-5 dkg liszt
-2 ek. kakaópor
-3 dkg étkezési keményítő
-2 tojás
-10 dkg cukor
A fehér részhez:
-50 dkg mascarpone
-3 tojás
-8 dkg cukor
-1 rúd vanília pépje
-7 dkg liszt
Elkészítés:
Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a vízgőzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. 20 x 20 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A barna tésztához közben a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a keményítővel. A tojást a cukorral habosra keverjük, vékony sugárban hozzáöntjük a langyos olvadt csokit, elkeverjük, majd beleforgatjuk a száraz alkotóelemeket is. A tészta felét beletöltjük a tepsibe és elterítjük, hogy mindenhova jusson.
A fehér tésztához a mascarponét a cukorral, a tojással és a vaníliapéppel krémesre keverjük, majd beleszórjuk a lisztet, amit szintén elkeverünk benne. A folyékony masszát a barna tésztarészre öntjük.
A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. Közben a márványozáshoz a fehér tészta tetejére halmozzuk a maradék barna tésztát és kanállal szétkenjük benne. Mivel a barna tészta sokkal keményebb, mint a fehér, így nem fog teljesen elvegyülni a kettő, hanem szép márványos hatása lesz a sütemény tetejének. A sütőben 45-50 percig sütjük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd másnapig a hűtőbe tesszük. Hidegen szeleteljük és tálaljuk. Ha még melegen ennénk, kínáljunk hozzá vaníliafagylaltot.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 szelet: 255 kcal