Brokkolis csirke édesburgonyával
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-8 szelet csirkemellfilé (kb. 80 dkg)
-2 ek. olaj
-50 dkg brokkoli rózsa
-10 dkg vaj
-5 ek. finomliszt
-4 dl tej
-15 dkg reszelt sajt
-2 dl étolaj
A körethez:
-40 dkg édesburgonya
-2 ek. vaj
Elkészítés:
A hússzeleteket alaposan megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajat hevítünk, és a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A megsült hússzeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé.
A brokkolit rózsákra szedjük és sós, lobogó vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük és a hússzeletekre halmozzuk.
A besamelhez a vajat felforrósítjuk. Rászórjuk a lisztet, világosra pirítjuk, hozzáadjuk a langyos tejet, és csomómentesre keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és forrásig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tejfölt.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsiben lévő húsra öntjük a besamelt, majd reszelt sajttal megszórjuk. A sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején (kb. 20 perc).
Közben az édesburgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és kevés sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a vajjal pépesre keverjük. A hús mellé kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva