Brokkolis csirke édesburgonyával
2024-11-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-8 szelet csirkemellfilé (kb. 80 dkg)

-2 ek. olaj

-50 dkg brokkoli rózsa

-10 dkg vaj

-5 ek. finomliszt

-4 dl tej

-15 dkg reszelt sajt

-2 dl étolaj

A körethez:

-40 dkg édesburgonya

-2 ek. vaj

Elkészítés:

A hússzeleteket alaposan megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajat hevítünk, és a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A megsült hússzeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé.

A brokkolit rózsákra szedjük és sós, lobogó vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük és a hússzeletekre halmozzuk.

A besamelhez a vajat felforrósítjuk. Rászórjuk a lisztet, világosra pirítjuk, hozzáadjuk a langyos tejet, és csomómentesre keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és forrásig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tejfölt.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsiben lévő húsra öntjük a besamelt, majd reszelt sajttal megszórjuk. A sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején (kb. 20 perc).

Közben az édesburgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és kevés sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a vajjal pépesre keverjük. A hús mellé kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva