Bodzás torta bodzás cukormázzal
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
-6 tojás
-20 dkg porcukor
-2 tk. vaníliás cukor (vagy 1 tk vanília kivonat)
-1 tk. sütőpor
-20 dkg liszt
-12 dkg vaj + a formához
A töltelékhez:
-50 dkg eper
-5 dkg cukor
-2 ek. házi bodzaszörp
A mázhoz:
-20 dkg porcukor
-1 ek. házi bodzaszörp
-2 ek. tejszínhab
A díszítéshez:
-3 szem eper
-2 nagyobb fej bodzavirág
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tojásokat jó habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk kis adagokban a sütőporos lisztet, egy csipet sót majd az olvasztott/lágy vajat. A keveréket a sütőformába öntjük és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez az epret megmossuk, megtisztítjuk, négybe vágjuk. A cukorral és bodzaszörppel felmelegítjük, 5-8 percig főzzük, amíg lekvár állagú lesz. Hagyjuk kihűlni. A keverékbe szórhatunk friss bodzavirágot! Tegyünk bele egy tenyérnyi virágot, és a főzős végén emeljük ki. Kihűtjük.
A tortát vízszintesen két lapra vágjuk, az alsóra borítjuk az epres masszát. Ráborítjuk a felső lapot.
A mázhoz porcukrot összekeverjük a bodzaszörppel és annyi tejszínhabbal, hogy sűrű krémes állagú masszát kapjunk. Megkenjük vele a torta tetejét, engedjük, hogy szépen lecsurogjon az oldalára. Szobahőmérsékleten, lefedve, minimum fél órát pihentetjük, hogy a máz megszilárduljon. Tálaláskor apróra kockázott eperrel és bodzavirággal díszítjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva