Bodzás torta bodzás cukormázzal
2025-06-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

-6 tojás

-20 dkg porcukor

-2 tk. vaníliás cukor (vagy 1 tk vanília kivonat)

-1 tk. sütőpor

-20 dkg liszt

-12 dkg vaj + a formához

A töltelékhez:

-50 dkg eper

-5 dkg cukor

-2 ek. házi bodzaszörp

A mázhoz:

-20 dkg porcukor

-1 ek. házi bodzaszörp

-2 ek. tejszínhab

A díszítéshez:

-3 szem eper

-2 nagyobb fej bodzavirág

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tojásokat jó habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk kis adagokban a sütőporos lisztet, egy csipet sót majd az olvasztott/lágy vajat. A keveréket a sütőformába öntjük és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez az epret megmossuk, megtisztítjuk, négybe vágjuk. A cukorral és bodzaszörppel felmelegítjük, 5-8 percig főzzük, amíg lekvár állagú lesz. Hagyjuk kihűlni. A keverékbe szórhatunk friss bodzavirágot! Tegyünk bele egy tenyérnyi virágot, és a főzős végén emeljük ki. Kihűtjük.

A tortát vízszintesen két lapra vágjuk, az alsóra borítjuk az epres masszát. Ráborítjuk a felső lapot.

A mázhoz porcukrot összekeverjük a bodzaszörppel és annyi tejszínhabbal, hogy sűrű krémes állagú masszát kapjunk. Megkenjük vele a torta tetejét, engedjük, hogy szépen lecsurogjon az oldalára. Szobahőmérsékleten, lefedve, minimum fél órát pihentetjük, hogy a máz megszilárduljon. Tálaláskor apróra kockázott eperrel és bodzavirággal díszítjük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva