Barackkrémleves currys ropogóssal
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-8 db sárgabarack
-5 dl tej
-10 dkg kristálycukor
-1 vaníliarúd
-1 citrom
-5 dl tejszín
-1 csomag vaníliás cukor
-1 ek. sárgabaracklekvár
A morzsához:
-10 dkg vaj
-10 dkg liszt
-10 dkg porcukor
-1 tk. őrölt curry
Elkészítés:
A friss barackot megmossuk, negyedeljük, a magját eltávolítjuk, és a barackot lábosba szórjuk. Felöntjük a tejjel, belekeverjük cukrot, a vaníliarúd kikapart pépjét, a citrom héját és levét, 1 csipet sót, egyet forralunk rajta, majd krémesre turmixoljuk. Végül a tejszín felét is belekeverjük, kihűtjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, 10 dkg porcukorral, beleszórjuk a curryt, majd cipóvá gyúrjuk, becsomagoljuk, és fél órára a fagyasztóba helyezzük. Ha a tészta keményre dermedt egy nagylyukú reszelővel sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük. A sütőt 180 °C-os előmelegítjük, és a morzsát kb. 4-5 perc alatt aranybarnára pirítjuk, ha kihűlt még jobban összetörjük.
A maradék tejszínt felverjük a vaníliás cukorral. A levest a tányérba merjük, a közepébe szórunk 2-3 kanál morzsát, a tejszínhabot esztétikusan egy habzsák segítségével rányomjuk. Néhány csepp lekvárt is teszünk rá.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva