Barackkrémleves currys ropogóssal
2023-07-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-8 db sárgabarack

-5 dl tej

-10 dkg kristálycukor

-1 vaníliarúd

-1 citrom

-5 dl tejszín

-1 csomag vaníliás cukor

-1 ek. sárgabaracklekvár

A morzsához:

-10 dkg vaj

-10 dkg liszt

-10 dkg porcukor

-1 tk. őrölt curry

Elkészítés:

A friss barackot megmossuk, negyedeljük, a magját eltávolítjuk, és a barackot lábosba szórjuk. Felöntjük a tejjel, belekeverjük cukrot, a vaníliarúd kikapart pépjét, a citrom héját és levét, 1 csipet sót, egyet forralunk rajta, majd krémesre turmixoljuk. Végül a tejszín felét is belekeverjük, kihűtjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, 10 dkg porcukorral, beleszórjuk a curryt, majd cipóvá gyúrjuk, becsomagoljuk, és fél órára a fagyasztóba helyezzük. Ha a tészta keményre dermedt egy nagylyukú reszelővel sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük. A sütőt 180 °C-os előmelegítjük, és a morzsát kb. 4-5 perc alatt aranybarnára pirítjuk, ha kihűlt még jobban összetörjük.

A maradék tejszínt felverjük a vaníliás cukorral. A levest a tányérba merjük, a közepébe szórunk 2-3 kanál morzsát, a tejszínhabot esztétikusan egy habzsák segítségével rányomjuk. Néhány csepp lekvárt is teszünk rá.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva