Banános kalácspuding
Hozzávalók kb. 8 szelethez
Az alaphoz:
-1 fonott kalács
-6 tojás
-20 dkg cukor
-3,75 dl habtejszín
-3,75 dl tej és tejszín keveréke
-1 tk. vaníliaaroma
-5 dkg bögre barnacukor
-3 ek. margarin
-2 ek. barna rum
-1 ek. citromlé
-4 banán
Az öntethez:
-20 dkg porcukor
-3,75 dl habtejszín
-1 ek. barna rum
-1 ek. margarin
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy tepsit pedig sütőpapírral bélelünk. Az alaphoz a kalácsot felkockázzuk, majd az előkészített tepsire szórjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 7 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kész, kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat felütjük, majd habosra keverjük a cukorral és 1 csipet sóval. A habtejszínt, valamint a tej és a tejszín keverékét felmelegítjük, majd a tojásos keverékhez adjuk és összeforgatjuk. Ezután hozzáadjuk és elkeverjük benne a vaníliát is. A banánt megtisztítjuk és felszeleteljük.
A barnacukrot addig melegítjük a margarinnal, amíg habos lesz, majd hozzáadjuk a rumot és a citromlevet. Összeforgatjuk, majd beleszórjuk a felszeletelt banánt és óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol fedje a banánt
Kikenünk vajjal egy piteformát, majd beleszórjuk a kalács harmadát. Erre simítjuk a banános keverék felét, majd ismét megszórjuk a kaláccsal és befedjük a maradék banánnal. Erre szórjuk az utolsó adag kalácsot. A tetejére simítjuk a vaníliakrémet, majd az egészet hagyjuk állni kb. 30 percet.
A sütő hőfokát 190 °C-ra emeljük, majd a piteformát egy tepsibe tesszük és vizet öntünk köré. A formát fóliával takarjuk, az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30 percet sütjük. Ezután a fóliát levesszük és további 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ekkor kivesszük és kb. 15 percet pihentetjük.
Az öntethez a margarint felmelegítjük és a porcukrot karamellizáljuk benne. Folyamatos keverés mellett felöntjük a tejszínnel és hozzáadjuk a rumot is. Alaposan összekeverjük, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A kalácspudingot szeletelve, a karamellöntettel tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva