Banános-csokis lepény
Hozzávalók:
-2 érett banán
-20 dkg étcsokoládé
-15 dkg vaj
-15 dkg barna cukor
-3 tojás
-20 dkg liszt
-1 teáskanál sütőpor
-1/2 teáskanál szódabikarbóna
-1 csipet só
-1 teáskanál vanília kivonat
-1 dl tej
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy 23 x 23 cm-es sütőformát alaposan kivajazunk. Mikróban megolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal és simára keverjük.
Hozzákeverjük a barna cukrot az olvasztott csokoládéhoz és egyesével hozzáadjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük őket a masszában, majd beledolgozzuk a vanília kivonatot és a tejet. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd szitáljuk hozzá a nedves hozzávalókhoz, és óvatosan simára keverjük.
A banánokat meghámozzuk, keresztben, két vékony szeletre vágjuk, és megforgatjuk a domború felüket lisztben, hogy ne süllyedjenek el a tésztában. A tésztát az előkészített formába öntjük, a lisztezett banánszeleteket a tészta tetejére rendezzük. A süteményt az előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig sütjük, amíg a tészta meg nem szilárdul és a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróba segítségével ellenőrizzük, hogy a közepén is átsült-e. A süteményt 10 percig hagyjuk pihenni a formában, majd óvatosan kiemeljük és tálra fordítjuk.
Tipp:
A sütemény ízének fokozásához tovább gazdagíthatjuk a tésztát egy kevés rummal vagy aromával. Ez még mélyebb, gazdagabb ízt kölcsönöz az amúgy is ellenállhatatlan desszertnek.