Banános-csokis lepény
2025-02-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-2 érett banán

-20 dkg étcsokoládé

-15 dkg vaj

-15 dkg barna cukor

-3 tojás

-20 dkg liszt

-1 teáskanál sütőpor

-1/2 teáskanál szódabikarbóna

-1 csipet só

-1 teáskanál vanília kivonat

-1 dl tej

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy 23 x 23 cm-es sütőformát alaposan kivajazunk. Mikróban megolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal és simára keverjük.

Hozzákeverjük a barna cukrot az olvasztott csokoládéhoz és egyesével hozzáadjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük őket a masszában, majd beledolgozzuk a vanília kivonatot és a tejet. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd szitáljuk hozzá a nedves hozzávalókhoz, és óvatosan simára keverjük.

A banánokat meghámozzuk, keresztben, két vékony szeletre vágjuk, és megforgatjuk a domború felüket lisztben, hogy ne süllyedjenek el a tésztában. A tésztát az előkészített formába öntjük, a lisztezett banánszeleteket a tészta tetejére rendezzük. A süteményt az előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig sütjük, amíg a tészta meg nem szilárdul és a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróba segítségével ellenőrizzük, hogy a közepén is átsült-e. A süteményt 10 percig hagyjuk pihenni a formában, majd óvatosan kiemeljük és tálra fordítjuk.

Tipp:

A sütemény ízének fokozásához tovább gazdagíthatjuk a tésztát egy kevés rummal vagy aromával. Ez még mélyebb, gazdagabb ízt kölcsönöz az amúgy is ellenállhatatlan desszertnek.