Az életkor szabály – Te hiszel benne?
2020-10-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ha szerelemről van szó, tényleg számít bármit is az életkor? Mikor vagy túl öreg valakihez? És mennyi az a túl fiatal? Ezekre a kérdésekre bizony senki nem tudja a helyes választ. Vagy mégis?

Akár hiszed, akár nem, létezik egy úgynevezett „életkor szabály”, amely egy egyszerű matematikai számítással meghatározza, hogy a férfiak szempontjából mekkora korkülönbség az ideális. Eszerint az illető életkorát el kell osztani kettővel, és ahhoz 7-tet hozzáadni. Az így kapott érték lesz a számára megfelelő hölgy kora. Azaz, ha 30 éves vagy, akkor egy 22 évessel már randizhatsz, de egy 18 évessel még nem. Természetesen ugyanebből a képletből könnyedén levezethető a hölgyek számára is az ideális partner éveinek száma.

Mit gondolsz erről? Van benne igazság?

A válasz igen és nem.

Amikor párkapcsolatokról beszélünk a konzervatív nézet szerint a férfinak kell idősebbnek lennie. Egyesek úgy gondolják, hogy ez pusztán biológiai okokra vezethető vissza. A férfiak ugyanis ösztönösen olyan nőkhöz vonzódnak, akik már képesnek tűnnek a gyerekvállalásra, a nők pedig a biztonság, és a közös élet hátterének megteremtését várják a párjuktól.   

Amíg ez a felfogás sok pár esetén igaz, addig a mai modern hozzáállás már merőben eltérő. Napjainkban a nők is tanulnak és dolgoznak, ezért képesek önállóan fenntartani magukat. Sokan egyedül élnek, nem szorulnak egy férfi anyagi támogatására, egy párkapcsolatban pedig egyenrangú felekként vállalnak szerepet. Ugyanakkor a férfiak közül sem akar mindenki gyereket, így teljesen más párválasztási szempontok alapján keresik társukat, mint annak idején azt elődeik tették.

Ezt is olvasd el! - Lehet-e sikeres párkapcsolatod nagy korkülönbség esetén?

A fentiekből következik, hogy sokan nem osztják már a hagyományos nézeteket, és a párkeresés során nem az a fontos számukra, hogy ki hány éves, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire illenek össze.

Elsőre talán az életkor mérvadó, még egy online társkeresőn is feltüntetjük az adatlapunkon, de hosszabb távon lényegesen meghatározóbb, hogy két ember mennyire vonzódik egymáshoz fizikailag és mennyire tudják összeegyeztetni életük minden egyéb területét.

De akkor mi is számít igazán, ha egészséges és kiegyensúlyozott párkapcsolatot szeretnél?

Tedd fel magadnak ezt a kérdést: együtt többek és jobbak vagytok, mint külön-külön? Ugyanazt várjátok ettől a kapcsolattól? Képesek vagytok nyílt és őszinte kommunikációra bármiről? Ugyanúgy gondolkodtok a jövőtökről?

Egy boldog párkapcsolatban az életkor és a korkülönbség végső soron nem egy sorsdöntő tényező. Sokkal fontosabb, hogy hogyan működtök együtt, egy párként. Ha már olyan sok szerelmesnek összejött, akkor Neked miért ne sikerülhetne? Nem számít, ha a párod kicsit öregebb, vagy kicsit fiatalabb. Csak Ti ketten számítotok együtt.