Az egyik legjobb dolog az életben a romantika - interjú Papp Diánával
2019-11-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Papp Diána 2019 nyara óta az Álomgyár Kiadó csapatát erősíti, november elején jelent meg új regénye, melynek Most élsz a címe. Romantikus regényeit imádják az olvasók, de azt például kevesen tudják róla, hogy pályáját egy napilapnál kezdte…


Regényíró vagy, könyveket és nőknek szóló magazint szerkesztesz. Hogyan lesz valaki egy női magazin főszerkesztője?

Sokféle út vezet odáig, mondom az én verziómat jó? :-) Húsz éve kezdtem gyakornokként egy országos napilapnál, a német-magyar szakos tanári diplomám kézhezvételével egy időben. Még gépelni sem tudtam, de cirka egy hét alatt felzárkóztam, főleg, hogy volt motivációm is. Már második nap (!) megjelent az első cikkem az utolsó oldalon, melynek címe: Kerékpároshalál áramütéstől. Szóval lépésről-lépésre, fokról-fokra haladtam. Abban is például, hogy ennél az ominózus elsőnél még rosszul jelent meg a nevem. Már hajnalban ott álltam az újságárusnál, hogy megvegyem a lapot, soha nem felejtem, hogy így is mekkora öröm volt. A napilapot hamarosan követték különböző női magazinok, az évek hozták a tapasztalatot, így lettem a JOY, majd a Nők Lapja vezetőszerkesztője, és most a Családi Lap főszerkesztője vagyok.

Aki női magazint szerkeszt, rengeteg nőknek szóló cikket olvas, melyek egy része a romantikáról, a szerelemről szól. Romantikus vagy?

Naná! Az egyik legjobb dolog az életben a romantika! Feldobja a hétköznapokat, őrzi a lángot. Kifejezetten törekszem rá, hogy belecsempésszem a mindennapokba is. Szerencsére a férjem is partner ebben, a múlt vasárnap is meglepett egy csónakázással a Ráckevei-Dunán. Ő készítette a szendvicseket, volt pezsgő és üvegpohár. Hozzá kell tennem, hogy a Dunánál lakunk, illetve imád a konyhában szorgoskodni, szóval belőle fakadt a gesztus, de én el voltam ragadtatva és ígéretet tettem, hogy most rajtam a sor, én is kitalálok egy romantikus “meglepetést”.A férjeddel 15 évvel a megismerkedésetek után házasodtatok össze. Miért vártatok tizenöt évet, hogy papírozzátok a frigyet?

Valóban egészen sokáig nem éreztük azt, hogy össze kellene házasodnunk. Úgy éltünk mint férj és feleség, papírok nélkül is. Szerelemben, tervekkel, álmokkal, nehézségekkel, örömökkel és feladatokkal. Aztán teltek az évek és mindketten Szinte egyszerre fogalmaztuk meg egymásnak, vágyunk arra, hogy hivatalosan is kimondhassuk: ő az én férjem, ő pedig a feleségem. Nagyon megható volt az esküvőnk, pedig “csak” két és fél tanú jelenlétében zajlott, húgom, barátnőm és fél éves kislánya örültek velünk. És bevallom, csodálatos érzés volt menyasszonyi ruhát viselni, a megálmodott csokrot a kezemben tartani és látni annak a férfinak a szemében a könnyeket, akivel már tizenéve együtt vagyunk jóban-rosszban.

Könyvet írsz és szerkesztesz is, sőt, egy magazin főszerkesztője vagy. Ez komoly szellemi megterhelés. Hogyan inspirálódsz, hogyan kapcsolódsz ki?

Erre a kérdésre már sokszor kellett válaszolnom és a harmincas éveimben, bevallom, alig tudtam valamit mondani rá, mert egyszerűen ment minden magától. Most nem annyira könnyű, éppen ezért viszonylag fegyelmezetten próbálom szervezni az életemet. Persze ezzel szöges ellentétben áll az, hogy amit folytatok, az bizony alkotó tevékenység, így természetesen nem is sikerül mindig katonás rendet tartanom. Sok programot szervezünk a húgommal vagy a férjemmel, így igyekszem töltekezni. De sokat adnak új, váratlan ismeretségek, vagy akár egy fotó, ami valamiért magával ragad. Nagyon jó megtapasztalni az érzést, amikor magam mögött hagyom a hétköznapokat és át tudom adni magam a készülő kéziratnak, kizárok mindent és végre, újra együtt vagyok a történetemmel, a szereplőimmel.

A könyvet itt tudod megrendelni: Papp Diána: Most élsz