Az amerikai álom – Világhírű magyar fotográfusok alkotásai a Múzeum+ esten
2024-05-13  /  Szerző:   /   Ajánló

A Szépművészeti Múzeum május 22-én szerdán, hosszított nyitvatartással várja az érdeklődőket a nagysikerű Múzeum+ sorozat következő eseményére, mely során a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a fotóművészet műfajával, valamint a jazz, a blues, a divat, és a filmipar fellegvárával, a XX. századi Amerika világával.

Kapcsolódjon ki munka után a múzeum elragadó tereiben, ahol izgalmas tárlatvezetések, blues-koncert, a fotóművészetről szóló kerekasztalbeszélgetés, kreatív workshop, jazz szalon, valamint ízletes falatok várják a látogatókat!


A Múzeum+ Fotó fókuszába a Szépművészeti Múzeum két új időszaki kiállítása áll. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989) című tárlat alkotásai magyar fényképészek nézőpontjából nyújtanak látképet a XX. századi Amerika mindennapjairól. Az Egyesült Államok vonzó úticélt jelentett a viharos évtizedeket átélt európai alkotók számára, a századforduló óta számos művész vándorolt ki új életet keresve. A virágzó amerikai filmgyártás is rengeteg magyar érdeklődését keltette fel, erre reflektált Robert Capa elhíresült mondása is, mely szerint „nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni”. A múzeum másik időszaki kiállítása, a Folyt. köv. című grafikai tárlat éppen a filmiparhoz kapcsolódóan, a különböző streaming csatornák sorozataiból kiindulva a sorozatot, mint alkotói módszert, s annak képzőművészeti vonatkozásait vizsgálja.

A Múzeum+ Fotó résztvevői meghallgathatják Baki Péter, a fotókiállítás kurátora által moderált kerekasztalbeszélgetést a Román Csarnokban. A meghívott előadók egyike Kondor László, a vietnámi háború alatt tudósító fényképész, aki alkotó éveinek nagy részét Amerikában töltötte. A kurátor másik beszélgetőpartnereként pedig a Londonban élő Martin Wanda osztja meg élményeit, melyeket Kondor Lászlóhoz hasonlóan, külföldön alkotó magyar fotográfusként élt át.A Folyt. köv. kiállítás iránt érdeklődők egy másik kerekasztalbeszélgetésen is részt vehetnek, ahol a tárlat kurátora, Bódi Kinga beszélget Kumin Mónika művészettörténésszel és Koós Gábor képzőművésszel a grafikai sorozatok kérdéseiről az első emeleti Schickedanz-teremben.

A Múzeum kiállításaiban tematikus tárlatvezetések várják a látogatókat. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa kiállításban a résztvevők Mertus Ágnes, Goda Zsófia, Záray Szilvia előadásaiban ismerhetik meg a tárlat kiemelt alkotóit és kérdésköreit. A párhuzamosan zajló Folyt. köv. grafikai kiállításban, Motívumok ritmusa címmel tart interaktív tárlatvezetést Marina Eszter, aki a technikai bravúrok mellett, olyan művészek munkáin keresztül mutatja be a kompozíciók eredetét és az alkotói megközelítéseket, mint például Albrecht Dürer, Martin Schongauer, Vera Molnar, Günther Uecker vagy Antoni Tàpies. Mindezek mellett a résztvevők a múzeum állandó kiállításában is meghallgathatnak egy izgalmas tárlatvezetést Az individuum szerepe a reneszánsz művészetben címmel, Cser Judit művészettörténész előadásában. Az alkotni vágyók kreatív workshopon készíthetnek fotókollázs technikával mini sorozatokat a múzeum Reneszánsz Csarnokában, Kun Fruzsina képzőművész segítségével.

Az múzeumi este során a zene szerelmeseire is különleges élmények várnak. A Román Csarnokban ad blues koncertet a nemzetközileg elismert Little G Weevil (Szűcs Gábor) énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró és producer, aki számos kitüntetést tudhat a magáénak, lemezeit számos alkalommal a világ legjobb blues albumai közé sorolták, valamint eddigi karrierje alatt húsz országban több mint kétezerszer lépett fel. A Jazz Szalon varázslatos dallamairól idén is a Fine Arts Jazz Group gondoskodik, akik már sokadszorra színesítik a Szépművészeti Múzeum programjait. A zenekarhoz és a műsorhoz minden alkalommal más meghívott előadóművész csatlakozik, ez alkalommal Bolba Éva lesz az együttes vendége. Az örökzöld számokat különböző jazz stílusban játszó együttes tagjai: Skerlecz Gábor – harsona, Juhász Attila – zongora, Sárkány Sándor – bőgő, Cseh Balázs – dob. Produkciójuknak a Márvány Csarnok ad otthont, ahol az este során a Fine Arts Bistro konyhájából ízletes tapas- és borvariációk közül válogathatnak kedvükre a látogatók.

A múzeum a speciális igényű érdeklődőket is szeretettel várja programjaira. A látássérült résztvevők meghallgathatják a Na de mit adtak nekünk a rómaiak? – Hétköznapok az ókori Rómában című előadást, Szűcs Bernadett vezetésével, a siket és nagyothalló látogatók számára pedig Záray Szilvia tart tárlatvezetést a fény és árnyék izgalmas viszonyáról a 17. században.