Aszalt szilvás pulyka dödöllével
2023-12-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-30 dkg aszalt szilva

-3 dkg cukor

-80 dkg pulykamellfilé

-10 dkg bacon

-10 dkg mustár

-5 dkg méz

-2 ek olívaolaj

-2 dl tejföl

A dödölléhez:

-50 dkg burgonya

-20 dkg liszt

-2 vöröshagyma

-2 ek. zsír (olaj)

Elkészítés:

A szilvát (ha kell, kimagozzuk) kettévágjuk. A cukrot lábasban karamellizáljuk, hozzáadjuk a szilvát, 1 dl vizet, és 30 percig folyamatos kevergetés mellet főzzük lassú tűzőn. Hagyjuk kihűlni. A felét leturmixoljuk, és átpasszírozzuk egy szűrőn, majd félretesszük a tejfölhöz.

Közben a pulykamellfilét felszeleteljük, de csak minden második szeletnél vágjuk át teljesen, közötte csak bevágjuk és szétnyitjuk. Egymás mellé frissen tartó fóliára fektetjük (kinyitva), beborítjuk fóliával, és kiklopfoljuk vékonyra. Sózzuk, borsozzuk.

A bacondarabokat serpenyőben megpirítjuk, hogy szép aranybarna színe legyen, majd a pulykamellekre fektetjük. A megmaradt aszalt szilvás masszát összekeverjük a mustárral és a mézzel, majd egyenletesen elkenjük a pulykamelleken úgy, hogy a szélein maradjon üresen egy-egy 5 cm-es sáv. Hajtsuk rá a töltelékre és az aljától tekerjük fel.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Serpenyőben felhevítjük az olajat, és körös-körül megpirítjuk benne a húst. Sózzuk, borsozzuk, tepsire tesszük, és a sütőben még 25 percig sütjük.

A dödölleéhez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, kevés sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, a vízben hagyva összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet a tűzhelyen alacsony hő fölött fakanállal csomómentesre keverjük.

Meghámozzuk, apróra vágjuk vöröshagymát, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd megsózzuk. A burgonyás masszából galuskákat készítünk 2 kanál segítségével, és a hagymás zsíron pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. Szépen forgassuk a dödölléket, hogy minden oldaluk szépen megpiruljon (kb. 3-4 perc).

A pulykamelleket kivesszük a sütőből, 5 percet hagyjuk pihenni, majd felvágjuk. A tejfölt keverjük el a szilvapéppel, a húsra locsoljuk, köré tesszük a dödölléket.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva